Socialisten winnen gemeenteraadsverkiezingen in Portugal, maar verliezen wel Lissabon

Fernando Medina verloor verrassend in Lissabon. 

Fernando Medina verloor verrassend in Lissabon. ©  EPA-EFE

De socialisten van regerend premier Antonio Costa hebben zondag de gemeenteraadsverkiezingen in Portugal gewonnen. Dat was verwacht. Verrassend was wel dat de partij het onderspit moest delven in de hoofdstad Lissabon.

jvhBron: BELGA

Op een totaal van 308 gemeentes haalde de Socialistische Partij 147 gemeentes binnen, of 34,4 procent van de stemmen. De centrumrechtse Sociaaldemocratische Partij trok aan het langste eind in 108 gemeentes, goed voor 30,8 procent van de stemmen.

De socialisten wonnen in 2013 en 2017 al de gemeenteraadsverkiezingen. De 161 gemeentes die de partij binnenhaalde, en de 38 procent van de stemmen waren vier jaar geleden het beste resultaat in de geschiedenis van de partij. Dat het nu iets minder zou zijn, daar hadden de socialisten zich op voorbereid.

Onverwacht was wel dat de rechtse coalitie onder leiding van voormalig Europees commissaris Carlos Moedas in Lissabon zittend burgemeester Fernando Medina versloeg. Moedas was goed voor 35,8 procent van de stemmen, Medina haalde 31,7 procent.

LEES OOK

Nu in het nieuws