Veelbesproken, maar amper gebruikt: terugbetaling voor Offerfeest afgevoerd in Gent

 

 ©  Jimmy Kets

GENT -

De integratiedienst van de Stad Gent schrapt een veelbesproken reglement waarmee moslims een slachtoffer deels konden laten terugbetalen.

Bert Staes

Oppositiepartijen Vlaams Belang en N-VA hadden zich deze zomer boos gemaakt over het bestaan van de terugbetaling. Gentse moslims die een schaap laten slachten voor het Offerfeest, konden daarvoor een gedeeltelijke terugbetaling vragen via een erkend slachthuis.

In de praktijk werd dat de voorbije drie jaar geen enkele keer gedaan, maar het bestaan van de subsidie was genoeg voor heel wat politieke kritiek. In de nasleep daarvan besliste de integratiedienst van de Stad, het agentschap In-Gent, vorige week de subsidie af te schaffen.

“Het was een uitdovende maatregel”, zegt bevoegd schepen Astrid De Bruycker (Vooruit). “Het is logisch dit niet meer aan te bieden nu er amper vraag is.” De Bruycker stelde maandag in de gemeenteraad dat de heisa van deze zomer niet aan de basis van die beslissing ligt.

“Onzin”, repliceerde Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn. “Deze beslissing is een rechtstreeks gevolg van onze kritiek. Maar ik ga niet klagen. Het gevolg is dat er toch een maatregel ten voordele voor één godsdienst is afgeschaft.”

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent