Zeg niet muizenplaag, maar muizenhinder: ongedierte haalt debat op gemeenteraad (maar voorlopig zonder resultaat)

 

 ©  IF

GENT -

Een discussie tussen enkele inwoners van Ledeberg en de dienst ongediertebestrijding van de Stad Gent is tot op de politieke agenda van de gemeenteraad beland. Zonder veel resultaat.

Bert Staes

“Er is zeker muizenhinder en muizenoverlast in Ledeberg, maar van een echte muizenplaag is duidelijk geen sprake.” Groen-schepen Tine Heyse had maandagavond in de gemeenteraad een hele kluif aan een discussie rond een lokale uitbraak van muizen in een straat in Ledeberg.

Een vijfentwintigtal huizen in de straat kreeg deze zomer plots muizen in huis, kort nadat er wegenwerken startten. Een deel van de bewoners vraagt, met steun van oppositiepartij PVDA, dat de ongediertebestrijding van de Stad Gent ingrijpt. Maar die is dat duidelijk niet van plan.

Geen plaag

Ongediertebestrijders zijn al twee keer huizen in de straat gaan bezoeken, maar hadden volgens schepen Heyse “geen enkele indicatie” dat er een muizenplaag woedt. “Er is muizenoverlast in enkele huizen, maar er is geen muizenplaag. Er zijn geen duidelijke knaagsporen en geen echte klachten binnengekomen. De muizen zijn ook niet te linken aan de wegenwerken”, aldus Heyse.

S

De PVDA kaart de muizenuitbraak al maanden aan met ludieke acties. Er werden al twee keer ongediertebestrijders naar de straat gestuurd.

De PVDA kaart de muizenuitbraak al maanden aan met ludieke acties. Er werden al twee keer ongediertebestrijders naar de straat gestuurd. ©  IF

onja Welvaert (PVDA) kaart de situatie al maanden aan op sociale media en met acties. “Die mensen liggen in hun bed en horen die muizen rondlopen en knagen. De buurt is het echt beu. Ze hebben zelf offertes gevraagd. Dit kan met een minimale inspanning van zo’n 4.500 euro opgelost worden.”

Maar het is niet de taak van een lokaal bestuur om op te treden tegen muizen, zegt Heyse. “Wel voor ratten of kakkerlakken, maar muizen moeten bewoners zelf bestrijden met vallen en gif. Enkel als het gaat om kwetsbare gezinnen, die bestrijding niet kunnen betalen, komen we tussen. Het spijt me, mevrouw Welvaert, maar uw vele vragen en acties lijken een muis te baren.”

LEES OOK. “Ze bijten de meubels kapot en laten uitwerpselen achter”: wijk geteisterd door hardnekkige muizenplaag

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent