Na blijvend ziektebriefje van El Kaouakibi: “Zieke leden van Vlaams Parlement krijgen tot 40 procent minder inkomen”

 © Youtube - Vlaams Parlement

Langdurig zieke leden van het Vlaams Parlement zouden voortaan tot 40 procent van hun inkomen minder krijgen. Dat heeft Liesbeth Homans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement, dinsdag bevestigd op een persconferentie. De ingreep komt er naar aanleiding van de zaak-Sihame El Kaouakibi: het voormalige parlementslid van Open VLD is al maanden afwezig in het Vlaams Parlement, nadat ze het onderwerp werd van een gerechtelijk onderzoek naar fraude bij enkele vzw’s. Desondanks bleef El Kaouakibi volledig uitbetaald worden.

El Kaouakibi neemt al sinds oktober vorig jaar niet meer deel aan de werkzaamheden en diende de afgelopen weken opnieuw een ziektebriefje in om tot eind dit jaar thuis te blijven. Daardoor behield ze het nettoloon van 5.700 euro. En dat zorgde voor discussie. Het Vlaamse Parlement wou een controlearts sturen om na te gaan of ze wel degelijk ziek is en daardoor wettig afwezig is. Er werd daarvoor juridisch advies gevraagd.

Daaruit blijkt dat het Vlaams Parlement geen controlearts naar afwezige parlementsleden, als Sihame El Kaouakibi, kan sturen omdat er geen verhouding werkgever-werknemer is. “Volksvertegenwoordigers zijn geen werknemer van het parlement. Wij zijn geen werkgever. Er is geen hiërarchische verantwoordelijkheid ten opzichte van de volksvertegenwoordigers”, zei Homans tijdens een persconferentie dinsdag. “Er is daarom ook geen sprake van een loon, maar van een vergoeding.” Homans verduidelijkte dat het wettelijke kader dus ontbreekt om zo’n controlearts te sturen.

Maar binnen het Vlaams Parlement is er wel een akkoord bereikt over een manier om het loon van langdurig afwezige volksvertegenwoordigers in te perken.

Daarvoor wordt gewerkt met de afschaffing van de onkostenvergoeding waardoor de betrokken parlementsleden in de praktijk, zoals werknemers, na een maand 40 procent van hun netto inkomen inleveren. Dat verklaarde Homans dinsdag. “Hij of zij komt daardoor gemiddeld op 3.000 euro netto in plaats van op 5.700 euro netto”, zei ze.

Homans gaat het voorstel morgen voorleggen aan de plenaire vergadering zodat het onmiddellijk kan goedgekeurd worden en in werking kan treden op vrijdag 1 oktober. Als het voorstel wordt goedgekeurd betekent dat dus dat El Kaouakibi tegen eind oktober zal moeten terugvallen op 60 procent van haar vergoeding.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(jvh, sgg)

LEES OOK

Nu in het nieuws