Vicepremier spreekt nieuwe studenten toe: “The time is now. We mogen geen kansen missen”

 

 ©  fvv

GENT -

De eerstejaarsstudenten Economie van de UGent kregen dinsdag een openingscollege van een oud-student: vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Die bracht één duidelijke boodschap en een hoop herinneringen mee. “Ik heb hier de mooiste tijd van mijn leven gehad.”

Bert Staes

THE TIME IS NOW. Met grote blokletters aan het einde van zijn uiteenzetting probeerde vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) dinsdag zijn punt nog eens duidelijk te maken. “We moeten vandaag keuzes durven maken.”

Het grote auditorium van de faculteit Economie van de UGent liep vol voor een openingscollege van de vicepremier uit De Pinte. Daarin zette Van Peteghem zijn ambities voor de komende begrotingsopmaak nog eens kracht bij. Er is ruimte om 2,5 miljard euro te saneren, klinkt het.

“Tijdens de coronacrisis hebben we 30 miljard euro steun geïnvesteerd in burgers en bedrijven, dat is zo’n 3.000 euro per Belg. Het is nu tijd om een eerste inspanning te leveren, zonder iets te doen dat de economische groei fnuikt.”

“Maar mensen die geen eurocent coronasteun hebben gekregen, die moeten we zoveel mogelijk ontzien. Zorgpersoneel, mensen die in de supermarkt werken … Wie doorwerkte tijdens de crisis moet zoveel mogelijk ontzien worden in de maatregelen die we nu gaan nemen.”

 

 ©  fvv

Thuismatch

Grapjes over balletjes in tomatensaus, een quote van Will Tura – ‘Hoop doet leven’ – en een foto van de “lange slungel” die twintig jaar geleden praeses van de VEK was. Van Peteghem sprak de eerstejaarsstudenten van hoogleraar Koen Schoors met een warme knipoog toe.

De CD&V’er speelde dan ook een thuismatch bij de UGent, waar hij zelf studeerde, praeses werd en later aan de slag ging als assistent. Hij ontmoette er zelfs zijn vrouw.

“Naar hier komen is altijd een trip down memory lane. Van de Yucca (het bekende studentencafé), tot de bareel waar ik eens met mijn fiets tegen gereden ben … Ik heb hier aan de UGent de mooiste tijd van mijn leven beleefd. Ik hoop dat jullie allemaal hetzelfde mogen ervaren.”

 

 ©  fvv

De studenten hoorden Van Peteghem “een historisch scharniermoment” aankondigen. “We zitten vandaag in een exceptionele periode, een scharniermoment dat we moeten gebruiken om een aantal keuzes te durven maken.”

“Om onze socio-economische welvaart te behouden, moeten we de klimaattransitie inzetten, structureel hervormen in de pensioenen, arbeidsmarkt en de fiscaliteit, een digitale omslag maken en onze sociale zekerheid zoals we die vandaag kennen bestendigen.”

“Wat ik echt niet wil, is later terugkijken op deze periode en beseffen dat we kansen gemist hebben om te hervormen.”

Van Peteghem pleitte in zijn openingscollege ook voor een aanpassing van de Europese Maastrichtnorm, een afspraak dat de lidstaten van de Europese Unie een begrotingstekort van niet meer dan 3 procent mogen hebben.

“Maar wie in de zaal hier weet eigenlijk wat dat is, de Maastrichtnorm”, wierp de CD&V-vicepremier op. De handen van enkele tientallen van de zowat zeshonderd studenten gingen aarzelend de lucht in. “Dehaene, wie hier weet nog wie dat was?” Weinig animo. “De Yucca, kennen jullie die dan toch al?” Stilte.

Ze moeten nog veel leren, die nieuwe eerstejaars ...

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent