Onuitgegeven opname van John Lennon verkocht voor bijna 50.000 euro in Denemarken

 ©  AP

Een audiocassette met een onuitgegeven opname van John Lennon is dinsdag voor 49.760 euro van eigenaar gewisseld tijdens een veiling in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De cassette is zo’n 51 jaar oud. “Een klein lot waar heel wat interesse voor bleek te zijn”, zo heeft veilingmeester Jesper Bruun Rasmussen van het gelijknamige veilinghuis het witte cassetje genoemd, dat intussen een beetje vergeeld is.

Bron: BELGA

Op 5 januari 1970 ontmoetten vier Deense jongeren hun idool tijdens een verblijf in het noorden van Jutland, het schiereiland dat deel uitmaakt van het continentale gedeelte van Denemarken. Op de opname van 33 minuten die ze toen maakten, hoor je afwisselend een gesprek, tromgeroffel met stokjes en liedjes zoals “Give Peace a Chance” en het onuitgegeven “Radio Peace” .

De koper, van wie de identiteit niet bekend is, kocht ook de rest van het lot: een exemplaar van de schoolkrant voor dewelke de vier jonge Denen schreven en enkele foto’s van hun dag in het gezelschap van Lennon. Op voorhand werd de waarde van het lot tussen de 27.000 en 40.000 euro geschat.

Eind december 1969 bezochten Lennon en Yoko Ono Scandinavië om dichterbij te komen bij Kyoko, de dochter van Ono die met haar vader op het Deense schiereiland Thy woonde. Hun verblijf duurde slechts enkele weken, maar kon op de aandacht van heel wat inwoners rekenen. “Op de eerste schooldag had het paar een persconferentie georganiseerd”, zo vertelt Karsten Højen, één van de verkopers. Samen met drie vrienden, waarvan één reeds overleden is, slaagden ze erin om Lennon in een zeer ontspannen sfeer te kunnen interviewen. 

Op de cassette staat de naam van de zanger, zij het wel met een schrijffout erin: “Lenon”.

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten