Baasjes laten hond verhongeren na scheiding, makelaar treft dier uitgemergeld aan

D.S. 

D.S. ©  bfs

Aalst -

De eigenaars van een chowchow-hondje hebben hun huisdier laten verhongeren toen ze uit elkaar gingen en beiden verhuisden. De hond zat vijf weken lang opgesloten in hun oude huis zonder eten of drinken om daarna te sterven van ontbering. Zijn baasjes staan nu terecht in de correctionele rechtbank van Dendermonde.

Bert Foubert

Het is niet alleen menselijk leed dat bestraft wordt in de rechtbank. Ook het mishandelen en verwaarlozen van dieren levert een zitje op in de beklaagdenbank. Dat ondervinden T.C. en D.S. uit Aalst, die in december van vorig jaar hun witte chowchow-hondje lieten verhongeren.

Het koppel had besloten om te scheiden en de oude gezinswoning te verlaten. De kinderen werden meegenomen, maar hun huisdier bleef achter. “Het dier werd zonder eten of drinken achtergelaten in de woning”, zei het openbaar ministerie tijdens het proces van zijn baasjes in de rechtbank van eerste aanleg. “Niemand keek er nog naar om. Toen het dier vijf weken later werd aangetroffen tijdens een bezoek van een makelaar aan het huis, was het helemaal uitgemergeld. Het lag in zijn eigen uitwerpselen en was op sterven na dood.”

ChowRescue

Het hondje werd in allerijl opgehaald door vrijwilligers van dierenorganisatie ChowRescue, maar kon niet meer gered worden. Het zou kort daarna overlijden als gevolg van de wekenlange verwaarlozing.

Zijn baasjes T.C. en D.S. werden door het parket gedagvaard voor inbreuken op de wet op de dierenbescherming. T.C. kwam niet opdagen en liet verstek gaan voor de zaak. Zijn ex-echtgenote D.S. verscheen wel voor de rechter. “Ik wist niet dat de hond er zo slecht aan toe was”, probeerde ze uit te leggen. “Door de scheiding kon ik de woning niet meer binnen. Ik had niets meer te zoeken in dat huis. Pas toen de makelaar er ging aankloppen, kon ik er gaan kijken. Ik ben dan bij de hond gebleven tot het moment dat ze hem kwamen ophalen.”

De rechter wees de vrouw erop dat het feit dat ze niet meer in de woning kon, geen reden was om haar dier te laten verhongeren. “U had de politie moeten inlichten en uw verantwoordelijkheid opnemen”, was de voorzitter scherp.

De vrouw hangt een effectieve boete van 1.600 euro boven het hoofd. Haar ex-man riskeert een nog hogere boete van 2.400 euro. Vonnis volgende maand.

LEES OOK

Nu in het nieuws