Dit zijn de vijf genomineerden voor de Flandrien 2021: goed voor 40 zeges, één Monument en ritzeges in alle grote Rondes

 

Liefst 40 zeges, waaronder een Monument, twee bijna-Monumenten, zeven ritten in grote rondes en vier Tour-etappes. Lang geleden dat de vijf genomineerden voor de Flandrien samen zoveel prestige verzamelden als dit jaar, in kwaliteit én kwantiteit. Remco Evenepoel, Tim Merlier, Jasper Philipsen, Jasper Stuyven en Wout van Aert. Vanavond weet u wie van hen de Flandrien 2021 wordt.

Wim Vos

Een fraaie rit in de Giro en een meer dan geslaagde reconversie van tijdrijder tot wegrijder. Helaas, in 2021 volstaat het niet voor een nominatie voor de Flandrien. Victor Campenaerts haalt de shortlist niet. Een Belgische tijdrittitel, vóór Remco Evenepoel. Evenmin voldoende. Ook Yves Lampaert valt buiten de prijzen. Een Tour-rit naar Le Grand Bornand? Niet genoeg. Jammer voor Dylan Teuns. Net zoals jonge revelaties als Brent Van Moer en Mauri Vansevenant nipt naast een nominatie grijpen.

Laat er geen twijfel over bestaan: het was geen sinecure, de klus van de jury dit jaar. Naar aloude traditie boog het elitegezelschap van sportbestuurders, organisatoren en prominenten uit het wielrennen zich gisteren urenlang over het bijna afgelopen wielerseizoen. Overwinningen, attractiviteit, persoonlijkheid: geen criterium dat niet in de balans werd gegooid. Alles om tot het lijstje van vijf genomineerden te komen waaruit het peloton de volgende weken de enige echte Flandrien zal kiezen.

De grote conclusie: zelden lag de lat zo hoog als in 2021. Neem er de erelijst van de Flandrien bij en kijk naar de periode 2013-2018: vijf keer Van Avermaet, één keer Lampaert. Mooie namen, prachtige palmaressen, verdiende laureaten. Maar ook: jongens van de regelmaat. Niet de grote veelwinnaars. Anno 2021 haal je daar nog nauwelijks een nominatie mee. Jasper Stuyven is de grote uitzondering. Slechts één zege, maar wat voor eentje. Milaan-Sanremo was zijn terechte vrijbrief richting nominatie. Maar alle anderen? Met minder dan een handvol overwinningen kom je vandaag niet meer in aanmerking voor het belangrijkste wielerreferendum in dit land.

Geen doordeweekse overwinningen

Veelzeggend: liefst drie van de genomineerden staan in de top 10 van de internationale zegelijst. Een vierde, Remco Evenepoel, valt met een gedeelde elfde plaats er nipt naast. En laat het vooral geen doordeweekse overwinningen zijn. Evenepoel is de enige die zijn zeven zeges buiten de WorldTour verzamelde. Maar tussen de negen zeges van Philipsen staan twee etappeoverwinningen in de Vuelta én de Scheldeprijs . Tim Merlier pikte onderweg ritzeges in twee grote rondes mee. Terwijl de lange, lange zegelijst van Van Aert zich zelfs nauwelijks laat samenvatten: dertien stuks in totaal, Gent-Wevelgem en Amstel Gold Race, én die unieke drieklapper in de Tour. Zelden gezien.

Wie van hen wordt de Flandrien? Wie volgt Van Aert op? Aan het peloton om zijn keuze te maken. Mooier was de lijst der genomineerden nooit. Afspraak op 26 oktober op het Gala van de Flandrien.

bekijk ook

“Liever hier dan bij de koning”: Bekijk hoe de jury van de Flandrien 2021 de stemming voor de genomineerden beleefde

 © Het Nieuwsblad

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten