De vernedering te veel voor Koeman en Barcelona? Spaanse pers is snoeihard, coach zelf blijft kalm in de crisis

 

 ©  AFP

Wim Conings, Vincent Van Genechten

Twee matchen gespeeld, twee verloren. Nul doelpunten gescoord, zes tegen. Benfica-Barcelona 3-0. Na een nieuwe optater in de Champions League zijn ze er in Spanje van overtuigd dat trainer Ronald Koeman zijn boeltje mag pakken.

Lissabon zien en sterven. Het overkwam Quique Setién na die dramatische 2-8-nederlaag tegen Bayern München, en als we de Spaanse pers mogen geloven zal ook Ronald Koeman nu zijn graf vinden in de Portugese hoofdstad. “Je kan niet zeggen dat hij niet met zijn eigen ideeën ten onder gaat”, lachen ze er al mee in huiskrant Sport. Koeman joeg zijn ploeg opnieuw in de 3-5-2-opstelling van tegen Bayern het veld in, terwijl dat hem de vorige keer al op kritiek was komen te staan van zijn bestuur. Op het halfuur haalde hij ook clubicoon Gerard Piqué eraf omdat die met een tweede gele kaart flirtte. Hij had evenzeer zelf zijn ontslag kunnen geven, moeten ze in Catalonië gedacht hebben.

Toen zat Koeman al in de penarie. Na de 0-3-nederlaag tegen Bayern op de openingsspeeldag was Barcelona het aan zijn stand verplicht te gaan winnen op het veld van Benfica, waar Jan Vertonghen de hele match zou volmaken. Maar na drie minuten al toonde het Uruguayaanse toptalent Darwin Núñez dat de verdediging van Barcelona tegenwoordig niet meer zo moeilijk te verschalken is. Hij mocht veel te makkelijk de 1-0 maken.

Barcelona reageerde wel. Maar uitgerekend landgenoot Luuk de Jong, de spits die op voorspraak van Koeman naar Camp Nou gekomen was, demonstreerde de offensieve onmacht. Twee keer miste hij alleen voor een open doel. Eerst liet hij een verdediger de kans de bal nog van de lijn te tackelen, daarna werkte hij de bal nogal onbeholpen tegen de paal. Beul van dienst Núñez lachte eens en was aan de overkant betrokken bij de 2-0 van Rafa Silva en trapte de 3-0 vanop de stip zelf tegen de netten. Eric Garcia maakte de tragikomedie compleet met zijn tweede gele kaart. Barcelona staat troosteloos laatste in zijn groep.

 

 ©  AP

“We gaan de Champions League niet winnen”

Meteen na de wedstrijd dook Barcelona-voorzitter Joan Laporta de catacomben in om een woordje te spreken met de spelers in de kleedkamer. “We zitten in een kritieke situatie”, zei Barcelona-kapitein Sergio Busquets. “Het gemakkelijkste zou zijn om Koeman te ontslaan, maar we hebben hier allemaal onze verantwoordelijkheid in.”

“Een harde nederlaag”. Dat concludeerde trainer Koeman zelf. “Neen, de Champions League gaan we niet winnen”. Over zijn eigen, wankele positie bij Barcelona wilde hij liever niet praten. “Als de mensen binnen de club de situatie niet herkennen, zal het een probleem zijn voor mij.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Koeman benadrukte dat hij er zelf nog wel vertrouwen in heeft. “Ook in deze wedstrijd heb ik gezien dat we over een lange periode heel goed voetbal spelen. Maar we hebben op dit moment niet echt het geluk en ook niet de echte klasse voorin om het verschil te maken. En dat heeft Barcelona altijd gehad. En dat is nu minder. We missen natuurlijk ook nog steeds een aantal aanvallers. We hadden hier niet eens een rechtsbuiten, en dat in een selectie van Barcelona. Ik vind het allemaal niet zo vreemd hoor.”

Koeman zei hij dat hij lange tijd met een heel goed gevoel naar de wedstrijd in Lissabon had gekeken. “We verdedigen slecht bij die eerste goal in de 3e minuut, maar daarna heb ik een heel goed Barcelona gezien, misschien wel tot de 2-0”, doelde hij op de treffer van Rafa Silva in de 69e minuut. “We kregen vier opgelegde kansen en als je die dan niet maakt en zij maken de tweede, dan loopt het af zoals het nu is gebeurd. We kwamen te kort.”

Koeman, die afgelopen zondag met Barcelona wel nog met 3-0 won van Levante, wil koel blijven in de storm van kritiek die in Spanje ongetwijfeld weer zal losbarsten. “We leven in een wereld waarin er geen vertrouwen is als je verliest en als je wint is ineens al het vertrouwen weer aanwezig. Ik denk dat het erg opportunistisch is allemaal.”

Gisteravond laat heette het dat ze bij Barcelona geen beslissing over Koeman wilden nemen in de emoties vlak na de nederlaag. Komende zaterdag wacht de Blaugrana al de topper tegen Atlético in het Wanda Metropolitano. Met of zonder Koeman? In de Spaanse pers klonk het alvast dat Barcelona best snel handelt door de Nederlander te ontslaan.

 
 
 
 

LEES OOK

Nu in het nieuws