Groen: “Ingrepen Groeipakket kosten gezinnen 910 miljoen”

 

 ©  BELGA

De opeenvolgende ingrepen in het Groeipakket, sinds de bevoegdheid naar Vlaanderen kwam, kostten de gezinnen 910 miljoen euro. Dat becijferde oppositiepartij Groen.

Bron: BELGA

De Vlaamse regering besloot bij haar begrotingsopmaak de uitkeringen van het Groeipakket minder snel te laten stijgen dan aanvankelijk voorzien. Die maatregel moet in 2024 zo’n 65 miljoen euro opbrengen. Maar ook in de twee jaar daarvoor heeft de ingreep een effect, waardoor de Vlaamse gezinnen tegen het einde van de legislatuur 150 miljoen euro mislopen, rekende Groen uit.

De vorige Vlaamse regering voerde twee indexsprongen uit, in 2017 en 2018. Dat kostte de gezinnen volgens cijfers van de Gezinsbond 365 miljoen euro.

Ook de huidige regering sleutelde al aan de indexering, wat de gezinnen 395 miljoen kostte. Alles samen gaat het dus om 910 miljoen euro, aldus Groen.

Voor de partij is het cruciaal dat de besparing op de basisbedragen gecompenseerd wordt via de sociale toeslagen. “Door de sociale toeslagen wel met 2 procent te indexeren, wekt de regering de schijn dat mensen met lage inkomens deze besparing niet zullen voelen. Integendeel. De sociale toeslag bedraagt maar één vierde van het groeipakket van gezinnen met lage inkomens. Om het totale groeipakket van de laagste inkomens te laten mee evolueren met de inflatie, moet de sociale toeslag jaarlijks met 3,4 procent tot 4,4 procent toenemen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten