Stoet van toeterende Uber-chauffeurs palmt centrum van Brussel in, politie waarschuwt voor grote verkeersellende

De Uberchauffeurs hielden in maart en mei 2020 al eens soortgelijke acties. ©  EPA-EFE

Een lange stoet van tientallen tot honderden Uber-voertuigen verzamelt donderdag sinds 8 uur aan de Koning Albert II-laan in Brussel. Straks rijden ze samen over de kleine Brusselse ring richting het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Reden voor het protest was het uitblijven van een taxihervorming, maar net woensdag kwam Vervoort dan toch over de streep met een voorontwerp van ordonnantie.

jvhBron: Belga

In de huidige regelgeving worden Uber-chauffeurs aanzien als VVC-chauffeurs (verhuur van voertuigen met chauffeur), waardoor hun rechten niet dezelfde zijn als die van de normale taxichauffeur. Al jaren woedt daardoor een strijd, waarbij zowel de gewone taxisector als Uber en haar chauffeurs pleiten voor een grondige hervorming. Uit protest trekken de Uber-chauffeurs van de Koning Albert II-laan naar het kabinet van Vervoort op de Regentlaan.

“Er zullen lange files staan, ook al blijven de tunnels open”, waarschuwt politiewoordvoerder Ilse Van de keere. Na overleg met de minister-president zal de colonne naar de Louizapoort trekken, om de manifestatie na de middag af te ronden op het Poelaertplein.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het nieuwe voorontwerp van ordonnantie dat minister-president Vervoort woensdag presenteerde, creëert eenzelfde statuut voor de klassieke taxichauffeurs en de chauffeurs die vandaag vallen onder het systeem van limousinevervoer met chauffeurs. Onder dat laatste vallen de platformen Uber en Heetch. De taxiplatformen worden zo gereglementeerd en er komt een numerus clausus voor het aantal chauffeurs.

Het Amerikaanse Uber ondersteunt het protest van haar chauffeurs door voor het allereerst in Europa de app tijdelijk te onderbreken. Tussen 8.30 en 11.30 uur kunnen klanten geen rit boeken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten