Vernieuwde PMD-zak haalt doelstelling van 8 kilogram extra per persoon

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Acht kilogram extra pmd-afval ophalen per persoon. Dat was de doelstelling bij de introductie van de nieuwe PMD-zak. En die doelstelling wordt in veel intercommunales makkelijk gehaald. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Perdaens (N-VA) heeft opgevraagd.

Bron: BELGA

Vroeger mochten er enkel plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons in de blauwe PMD-zak. Maar met de invoering van de vernieuwde PMD-zak mogen daar nu alle andere plastic verpakkingen bij, gaande van potjes en schaaltjes tot folies en zakken.

Volgens Fost Plus, de organisatie voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk afval in België, moest de uitbreiding zorgen voor de ophaling van 8 kilogram extra PMD-afval per inwoner. 

Uit cijfers die N-VA-parlementslid Freya Perdaens heeft opgevraagd bij minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) blijkt dat die doelstelling ook gehaald wordt. “In vergelijking met mei 2019 werd in mei 2021 in elke intercommunale substantieel meer PMD opgehaald. Het merendeel van de intercommunales haalt ook de doelstelling van de 8 extra kilogram, met uitschieters tot 14 en zelfs 16 kilogram extra”, aldus Perdaens.

“Zeer goed nieuws”, zegt de N-VA-politica. “Daardoor wordt er meer en beter gerecycleerd. Hoe minder afval in verbrandingsovens belandt, hoe beter voor de reductie van de CO2-uitstoot”, besluit Perdaens.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten