In helft van Afrikaanse landen 2 procent of minder gevaccineerd

 ©  AFP

Van de 54 Afrikaanse landen zijn er slechts vijftien die 10 procent of meer van hun bevolking hebben kunnen inenten. Bovendien is in de helft van de Afrikaanse landen 2 procent, of minder, ingeënt tegen het coronavirus. Dat meldt het Afrikaans bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die VN-organisatie had zich tot doel gesteld om tegen eind september in alle landen 10 procent van de bevolking ingeënt te hebben.

Bron: BELGA

De WHO wijst erop dat bijna 90 procent van de middeninkomenslanden dat doel zullen halen. In Afrika waren er negen landen, waaronder Zuid-Afrika, Marokko en Tunesië, die begin september al 10 procent van hun bevolking ingeënt hadden. Zes anderen hebben hun vaccinatiecampagne, dankzij een verhoogde levering van vaccins, kunnen versnellen en hebben ook het beoogde doel gehaald.

De Seychellen en Mauritius zijn, met een vaccinatie van meer dan 60 procent, de koplopers, gevolgd door Marokko (48 procent). Tunesië, de Comoren en Kaapverdië liggen, met meer dan 20 procent, iets meer achterop.

Aan de andere kant zitten landen zoals Congo, waar slechts 0,15 procent is ingeënt, Tsjaad (0,87 procent) en Madagaskar (1,5 procent).

LEES OOK. ECDC: “Meer coronabesmettingen en -doden in landen met lage vaccinatiegraad”

“De meest recente gegevens tonen een beperkte vooruitgang, en er ligt nog veel werk op de plank om de nieuwe WHO-doelstelling te halen”, aldus Richard Mihigo, coördinator van het vaccinatieprogramma bij WHO Afrika. Die nieuwe doelstelling: tegen eind dit jaar 40 procent van de bevolking vaccineren.

“De vaccinleveringen verhogen, maar de onduidelijkheid van de distributieplannen blijft de grootste moeilijkheid voor Afrika om het doel te halen”, aldus Mihigo. “In september zijn 23 miljoen dosissen in Afrika aangekomen, tien keer meer dan in juni.”

Intussen daalt het aantal nieuwe gevallen van het coronavirus, maar Mihigo vraagt waakzaam te blijven en de maatregelen te blijven naleven.

Aangeboden door onze partners