Scenarist van ‘Albatros’ en ‘Professor T.’ werkt aan sitcom over Turks gezin: “We hebben allemaal dezelfde dromen”

Willem Wallyn zet zijn schouders onder , een sitcom over een Turkse kapper. 

Willem Wallyn zet zijn schouders onder , een sitcom over een Turkse kapper. ©  Kris Van Exel

Scenario’s voor De 16, Albatros, De Ridder, Professor T., de regie van All of us. Een groentje is Willem Wallyn al lang niet meer in de wereld van de Vlaamse fictie. Als producent zet hij zijn schouders mee onder Zonder afspraak, een sitcom over een Turkse kapper die droomt van een nieuwe carrière. “De kerngedachte: we hebben allemaal dezelfde dromen, ambities en problemen.”

Wout Desmytere

Hij schreef mee aan afleveringen van Albatros en Professor T. Ook de toekomstige serie 1985, over de bende van Nijvel, is van zijn hand. Twee jaar geleden kroop hij zelf in de regiestoel voor de tragikomedie All of us. Maar los van dat alles is Willem Wallyn (61) ook producent. Momenteel is hij volop bezig met de voorbereidingen van Zonder afspraak, een sitcom voor Canvas. “Het project zit nog in een prille fase”, vertelt hij. “Er liggen acht scenario’s van ongeveer een halfuur klaar, maar het is niet simpel om genoeg budget bijeen te krijgen.”

Wild avontuur

Toch al een tipje van de sluier. Zonder afspraak zal zich afspelen in het Gentse en draaien rond een Turks gezin. Aziz, de pater familias, verdient de kost als kapper. Hij is getrouwd met een Algerijnse en heeft twee kinderen, maar mist toch iets in zijn leven. Zijn stiekeme droom: muzikant worden. Wanneer hij aanstalten maakt om die droom eindelijk te verwezenlijken, sleurt hij zijn gezin mee in een wild avontuur.

“De kerngedachte: we hebben allemaal dezelfde dromen, ambities en problemen. Een politiek pamflet wordt het zeker niet, wel een warme en onderhoudende reeks. De voornaamste rollen worden ingevuld door Gentenaars van – uiteraard – Turkse origine. Zij waren erg enthousiast bij het lezen van de scenario’s, geschreven door theatermaker Yahya Terryn en scenariste Nuran Karaca. Net als ik, want het is een erg verfrissende insteek. Ik geloof heilig dat we hier iets speciaals van kunnen maken.” Als alles meezit, kunnen de opnames van de reeks halverwege 2022 beginnen.

LEES OOK