Vlaamse Sociale Bescherming breidt in 2022 verder uit

Themabeeld 

Themabeeld ©  if

Vanaf 1 januari 2022 vallen ook de revalidatieziekenhuizen en het multidisciplinair overleg onder de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB), zeg maar de laag Vlaamse sociale zekerheid bovenop de federale sociale zekerheid. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. De aankondiging komt er precies twintig jaar na de oprichting van de Vlaamse Zorgverzekering, de eerste bouwsteen van de Vlaamse Sociale Bescherming.

jvhBron: BELGA

Bij de laatste staatshervorming werden allerlei bevoegdheden rond zorg en gezondheid overgedragen naar de deelstaten. De Vlaamse regering beslist om die bevoegdheden onder te brengen in het systeem van de Vlaamse Sociale Bescherming. 

Het mocht geen ‘Vlaamse sociale zekerheid’ heten, maar het VSB is wel een soort Vlaamse laag bovenop de federale sociale zekerheid. Het systeem wordt gefinancierd via de jaarlijkse zorgpremie en voorziet onder meer in maandelijkse zorgbudgetten bijvoorbeeld voor zwaar zorgbehoevenden, of voor ouderen met een zorgnood.

Omdat het niet mogelijk was om meteen in 2019 alles in het VSB-systeem onder te brengen, werd gekozen voor een gefaseerde aanpak. Zo werden eerst de zorgbudgetten, de residentiële ouderenzorg en de mobiliteitshulpmiddelen erin ondergebracht. Op 1 januari 2022 komen daar dus de revalidatieziekenhuizen en het multidisciplinair overleg bij.

“Voor de mensen verandert er op het eerste gezicht weinig”, zegt minister Beke. “In plaats van het ziekenfonds zal de zorgkas hun dossiers behandelen. Door stelselmatig sectoren toe te voegen aan de Vlaamse Sociale Bescherming werken we verder aan een meer eengemaakte, transparante en dus ook meer rechtvaardige financiering met minder administratieve lasten”.

LEES OOK

Nu in het nieuws