Nieuw eetfestival wil u kennis laten maken met ‘handsmaak’

Ae Jin Huys, bezieler van het Koreaanse ‘Sonmat’ festival. 

Ae Jin Huys, bezieler van het Koreaanse ‘Sonmat’ festival. ©  Kris Vlegels

Gent -

Een eetfestival dat opgehangen is aan de ‘handsmaak’ van de kok: dat hadden we nog niet gezien in Gent. Met Sonmat – Koreaans voor handsmaak – wil Ae Jin Huys de Koreaanse keuken en eetfilosofie naar de Gentenaars brengen.

Arnout Cogen

“Sonmat betekent zoveel als ‘handsmaak’, het is een Koreaanse keukenterm maar ook een groot compliment”, vertelt Ae Jin, de bezieler van het festival. De handflora van de kok beïnvloedt de smaak van een gerecht.

In het Koreaans kan je het woord linken aan een specifieke herinnering, situatie of persoon. “Misschien is de term ‘op grootmoeders wijze’ enigszins te vergelijken met het Koreaanse ‘mama’s sonmat’.”

Sonmat wordt allesbehalve een alledaags eetfestival. Zeker foodies en iedereen die thuis pekelt en fermenteert, maar ook wie geïnspireerd wil worden door de Koreaanse eetfilosofie, mag dit zeker niet missen. Het festival vindt plaats op 9 en 10 oktober in het universiteitsmuseum GUM.

Niet enkel de smaakpapillen worden geprikkeld. Sonmat ontvangt in samenwerking met Quatre Mains Pianos en 123-piano de internationaal geroemde pianist Bram De Looze.

Ook het Koreaanse Kimjang seizoen wordt in de kijker gezet. Kimjang is een oude en belangrijke culturele gebeurtenis. Na de oogst komen vrienden en familie samen om alle groenten te fermenteren. ‘Kimchi’ in het Koreaans, zodat het lang houdbaar blijft.

Op het festival kan je deelnemen aan de kimjang en samen een voorraad kimchi maken. Het kimchi recept is volledig plantaardig en speciaal voor de Gentenaren ontwikkeld door de Koreaanse sterrenchef Cho Hee Sook van het Michelin-restaurant Hansikgongang in Seoul.

Meer info op: www.sonmat.be

LEES OOK

Nu in het nieuws