Christiane krijgt brief met postzegel van bijna 90 jaar oud, maar dat blijkt niet uitzonderlijk

De firma die Christiane de brief stuurde heeft geen eigen verzameling oude zegels, maar deed beroep op Postzegel.Shop dat de oude postzegels samenvoegt en wil opwaarderen. 

De firma die Christiane de brief stuurde heeft geen eigen verzameling oude zegels, maar deed beroep op Postzegel.Shop dat de oude postzegels samenvoegt en wil opwaarderen. © Bert De Deken

Hoogstraten/Deurne -

Anno 2021 is brieven verzenden en ontvangen al een beetje passé, maar als je dan nog eens een brief krijgt met postzegels uit 1932, 1969 en 1982, ben je helemaal verrast. Het overkwam Christiane uit Hoogstraten. Maar het bleek uiteindelijk om een ‘post-etiket’ te gaan, gemaakt door een firma die oude postzegels samenvoegt en wil opwaarderen. Vanaf 2028 is het afgelopen met het gebruik van postzegels in Belgische frank.

Britt Peeters

Het was geen brief die decennia onderweg geweest is, die van de Paus kwam, of van een koning: Christiane kreeg vrijdag een doodgewone brief in haar bus, van De Ontmosser, een firma uit Wommelgem dat haar dak onder handen had genomen.

“De postzegels vielen me meteen op”, vertelt ze. In de linkerbovenhoek prijken drie opmerkelijke exemplaren: een postzegel van uit 1982 voor het 100-jarige bestaan van het conservatorium in Brussel, een uit 1969 die de eerste maanlanding eert, en een derde postzegel met koning Leopold III uit 1932. De prijs op de postzegels komt samen op 95 Belgische frank, omgerekend 2,35 euro.

“Vooral de postzegel van Leopold III vond ik heel speciaal”, zegt Christiane. “Dat zulke postzegels nog gebruikt mogen worden, wist ik helemaal niet. Wie weet mag je dan ook gewoon de stickertjes uit de supermarkt gebruiken?”, lacht ze. “En dat een gewone commerciële firma ze gebruikt voor haar briefwisseling, is toch ook opvallend. Ik ga deze postzegels zeker bijhouden, of aan de kleinkinderen geven, als ze die zouden willen.”

De drie oude zegels op de brief van Christiane: uit 1982 voor het 100-jarige bestaan het conservatorium in Brussel,  uit 1969 voor de maanlanding, en een derde postzegel met koning Leopold III uit 1932. Samen goed voor 95 frank.

De drie oude zegels op de brief van Christiane: uit 1982 voor het 100-jarige bestaan het conservatorium in Brussel, uit 1969 voor de maanlanding, en een derde postzegel met koning Leopold III uit 1932. Samen goed voor 95 frank. © Bert De Deken

“Meerdere samenkleven en opwaarderen”

Het mysterie was snel opgelost: De Ontmosser had geen oude verzameling liggen, ze gebruikten gewoon een zogenaamd post-etiket van Postzegel.Shop, een online groothandel in postzegels uit Deurne. Door de prijsstijgingen zijn de meeste oudere postzegels op zichzelf ontoereikend geworden voor het geldende briefport. Daarom ging de Deurnese zaak op zoek naar een originele manier om dat te ontwijken.

“Door er meerdere samen te kleven kan dit opgelost worden. Hieruit ontstond het idee om de voorraden oude postzegels op te waarderen naar een gebruiksvriendelijk post-etiket, dat voldoet aan alle vereisten van de moderne postzegel”, staat er op de website van Postzegel.Shop te lezen.

Verder schrijft de zaak dat ze de postzegels aankoopt via de verzamelaars, en dat op een goedkopere manier. “Een groot deel van deze ‘zegels voor verzamelaars’ kent vandaag een lagere verzamelwaarde dan de effectieve frankeerwaarde. Daardoor kunnen wij deze voorraden ‘oudere’ zegels uit de verzamelmarkt goedkoper aankopen dan hun frankeerwaarde en aanbieden met korting”, klinkt het. Bij Postzegel.Shop was vrijdag niemand bereikbaar voor meer informatie.

Tijdrovend proces

Veerle Van Mierlo, woordvoerster van Bpost, bevestigt dat bpost op de hoogte is van zulke post-etiketten. “We weten dat ze in omloop zijn, maar hoe vaak ze gebruikt worden, is voor ons niet duidelijk”, zegt ze.

In februari dit jaar ontstond nog commotie toen bleek dat bpost de oude postzegels vanaf 2023 wilde afschaffen. De sorteermachines kunnen brieven met oude postzegels niet verwerken, waardoor dat handmatig moet gebeuren: een tijdrovend en duur proces. Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen), zelf een filatelist, wilde de teleurgestelde mensen tegemoetkomen en diende uiteindelijk een compromisvoorstel in om de oude postzegels te laten uitfaseren. Ze wil de termijn verlengen tot 2028, zodat mensen nog 6,5 jaar de tijd hebben om hun oude postzegels in Belgische frank op te gebruiken.

De ministerraad keurde het voorstel goed, de Gegevensbeschermingsautoriteit en de Raad van State moeten er nu nog advies over verlenen.

Nu in het nieuws