Minister beslist nog dit jaar over lot Veerle Heeren

 

 ©  Karel Hemerijckx

Sint-Truiden -

Gouverneur Jos Lantmeeters is klaar met zijn rapport over Veerle Heeren (CD&V). De Truiense burgemeester zal over ten vroegste drie weken uitgenodigd worden door het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Liliana Casagrande

Jos Lantmeeters heeft – zoals eerder aangekondigd – eind september zijn rapport ingediend bij minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). In dat rapport heeft Lantmeeters de rol van Heeren in de Truiense vaccinatiesaga nog eens onder de loep genomen. De procedure voorziet nu dat Heeren uitgenodigd wordt voor een gesprek. Maar dat gesprek kan ten vroegste over drie weken plaats vinden, ook dat hoort bij de procedure.

Het is niet Somers die Heeren zal horen, dat zal de administratie Binnenlands Bestuur doen. In het totaal heeft Somers drie maanden de tijd om zich uit te spreken over een eventuele sanctie. Dat is dus voor het einde van het jaar. Maar Somers is niet van plan om de zaak te laten aanslepen. Wat het advies van de gouverneur ook is, het is Somers die beslist over een eventuele sanctie. Dat kan schorsing of ontslag zijn.

Dit rapport is niet het enige onderzoek over Heeren en de werking van het vaccinatiecentrum. Audit Vlaanderen heeft dit ook al onderzocht. De inhoud van dat forensisch onderzoek werd in augustus – weliswaar zonder debat – behandeld in de gemeenteraad van Sint-Truiden. Uit dat rapport, dat de redactie kon inkijken, bleek al dat de vaccinatie van Heeren en van enkele mensen uit haar entourage “niet conform” de vaccinatiestrategie gebeurde en dat ze “een ernstige deontologische fout” had gemaakt.

Nu in het nieuws