Negen in Eindhoven opgepakte terreurverdachten hadden Nederlandse premier Rutte, Baudet en Wilders in vizier

Mark Rutte (links) en Geert Wilders (rechts) 

Mark Rutte (links) en Geert Wilders (rechts) ©  EPA-EFE

De negen terreurverdachten die vorige week in het Nederlandse Eindhoven werden opgepakt op verdenking van het voorbereiden van en het trainen voor een terroristische aanslag, wilden mogelijk een aanslag plegen op de Nederlandse premier Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. De dreiging wordt door politie en openbaar ministerie in Nederland zeer serieus genomen. Dat melden bronnen van de Nederlandse krant De Telegraaf in opsporingskringen.

jvhBron: BELGA

Het is de tweede serieuze dreiging tegen Rutte in korte tijd. Maandag onthulde De Telegraaf dat de beveiliging van de premier fors omhoog is geschroefd vanwege een serieuze dreiging vanuit de hoek van de georganiseerde misdaad. De dreigingen worden volledig los van elkaar gezien door politie en OM.

LEES OOK. Bende die wellicht achter moord op Peter R. de Vries zit heeft het ook op premier Rutte gemunt (+)

De opgepakte mannen hebben de leeftijd van 18 tot 31 jaar en de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen hebben een mediterrane achtergrond, maar zijn geboren in Nederland, de negende in Afghanistan.

Het openbaar ministerie liet vorige week weten dat door de arrestatie van de mannen een terroristische dreiging is afgewend. Die dreiging hield volgens het OM verband met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS.

Advocaat: “Nooit sprake geweest van serieus plan”

Peter Plasman, de advocaat van twee van de verdachten, ontkent alvast dat er concrete plannen bestonden voor een aanslag op politici. Volgens de advocaat is de beschuldiging gebaseerd op een gesprek dat de verdachten hadden tijdens het opzetten van een film op Netflix. Daarin zijn nare teksten gezegd en zijn de politici genoemd. “Maar er is nooit sprake geweest van een serieus plan, waarbij besproken is hoe en wie dat gaat doen.” Hij zegt ook dat er geen aanwijzingen zijn dat zijn cliënten “een jihadistisch gedachtegoed” hebben.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten