Geen vier op vier voor Eli Iserbyt in Ethias Cross: Michael Vanthourenhout ploetert naar winst in modderig Meulebeke

 ©  BELGA

Michael Vanthourenhout heeft zichzelf opgevolgd als winnaar van de Ethias Cross in Meulebeke. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal ging er iets voor halverwege alleen vandoor en kwam nadien nooit echt meer in de problemen.

Sam Varewyck

LEES OOK. Sanne Cant triomfeert meteen in eerste cross van het seizoen: “Dit doet heel veel deugd”

Met de wedstrijd in Meulebeke stond alweer de vierde Ethias Cross van dit veldritseizoen op het programma. De wedstrijden in Lokeren, Bredene en Beringen waren de voorbije weken allemaal prooien voor Europees kampioen Eli Iserbyt, die in Meulebeke dus op een vier op vier mikte. Dat zou hij wel op een modderig parcours moeten doen, want door de regen was het ploeteren in West-Vlaanderen.

Bij de start dicteerden Toon en Thijs Aerts het tempo, maar achter de twee broers ging het al snel mis. Achterin het peloton was er een valpartij en een paar meter verderop ontsnapte de Spanjaard Felipe Orts aan een lelijke tuimelperte. Voorin klitte het nadien wel samen, Toon Aerts zette zich op kop van het veld.

In de volgende rondes toonde Eli Iserbyt zich een eerste keer. De Europese kampioen ging samen met Michael Vanthourenhout en Quinten Hermans even op avontuur, zonder succes. Even later gingen Hermans en Vanthourenhout opnieuw samen ervandoor. Na een nieuwe aanval van Vanthourenhout moest Hermans eraf.

Vanthourenhout breidde in het tweede deel van de cross zijn voorsprong alleen maar uit en kwam nooit meer in de problemen. Zo volgde hij zichzelf op als winnaar in Meulebeke. Voor plek twee was er wel nog een fraaie strijd tussen Toon Aerts, Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Quinten Hermans. Sweeck versloeg Aerts uiteindelijk in een sprint à deux om de tweede plaats. Hermans en Iserbyt werden vierde en vijfde.

 ©  BELGA

Ziekte

“Ik was eerder deze week wat ziek. Daarom ook kwam ik met wat vraagtekens aan de start in Meulebeke. Achteraf gezien viel het dus allemaal wel best mee”, lachte Michael Vanthourenhout na de finish. “Ik had wel direct het goede gevoel en wist dat ik een van de beteren was. Toen Quinten Hermans en ikzelf op kop kwamen van de wedstrijd voelde ik dat ik nog iets over had. Het was dan ook de bedoeling om eens fiks door te trekken. Dit om te kijken of Quinten Hermans wel zou kunnen volgen of hoe die zou reageren. Hermans moest passen en dan wist ik het meteen. Van dan af moest ik er vol voor gaan”, vervolgde Vanthourenhout.

Voor aanvang van de wedstrijd had Bingoal-Pauwels Sauzen al te kennen gegeven de kaart Michael Vanthourenhout te trekken. “Ik rijd dit weekend maar een cross en dus kon ik hier voluit gaan, maar er was het feit dat ik ziek werd in aanloop naar Meulebeke. Daardoor zat ik met wat twijfels. Ik heb de cross uiteindelijk naar mijn hand gezet. Ik ben blij dat de nul achter mijn naam weg is. In feite had er dit seizoen nog maar een persoon gewonnen en dat was Eli Iserbyt. En nu sta ik ook in dat rijtje. Meulebeke is wel een cross die me ligt”, gaf Vanthourenhout mee.

Aangeboden door onze partners