Zweeds controversieel kunstenaar Lars Vilks, die profeet Mohammed als hond afbeeldde, omgekomen in verkeersongeval

 

 ©  EPA-EFE

In Zweden is kunstenaar Lars Vilks (75) om het leven gekomen bij een verkeersongeval met een vrachtwagen. Dat meldt de Zweedse openbare omroep SVT. Hij stierf samen met twee politieagenten, die hem begeleidden. De man werd in 2007 verguisd toen hij de profeet Mohammed als een hond af te beelden.

Bron: SVT

De wagen van Vilks botste met een vrachtwagen. Beide voertuigen vlogen in brand. Volgens Zweedse media raakte de truckchauffeur gewond en is hij in het ziekenhuis verhoord door de politie. De precieze omstandigheden van het ongeval worden onderzocht.

In 2007 haalde Vilks het nieuws met drie tekeningen waarop de profeet Mohammed als een “rotondehond” stond afgebeeld. Bedoeling was dat de kunstwerkjes zouden getoond worden op een tentoonstelling. Maar zover kwam het niet.

Net voor de opening van de expo werden de tekeningen verwijderd omdat de organisatie dacht dat de Zweedse moslims zich beledigd zouden voelen. Toch veroorzaakten de werken opschudding. De terreurgroep Al Qaeda in Irak plaatste een prijs van 100.000 dollar (ruim 87.000 euro) op zijn hoofd. Sindsdien kreeg Vilks politiebescherming.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten