Noord-Korea en Zuid-Korea hebben communicatiekanalen hersteld

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

Noord-Korea en Zuid-Korea hebben hun rechtstreekse communicatielijnen hersteld. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Eenmaking maandag in Seoel bevestigd.

De telefoon- en faxlijnen zijn van centraal belang voor de communicatie tussen de twee landen, die technisch gezien de vijandelijkheden uit de Koreaanse oorlog nooit hebben gestaakt en die geen ambassades hebben in elkaars hoofdsteden, Pyongyang en Seoel.

Noord-Korea en Zuid-Korea hadden eind juli de communicatiekanalen tussen beide regeringen en de militaire autoriteiten al eens heropend, nadat die vorig jaar eenzijdig door Noord-Korea waren verbroken wegens nieuwe spanningen. Maar na twee weken verbrak Noord-Korea de verbinding opnieuw uit protest tegen de gezamenlijke jaarlijkse militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Pyongyang heeft onlangs onder bepaalde voorwaarden gesprekken met zijn buurlanden in het vooruitzicht gesteld, waaronder een nieuwe topontmoeting. De de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un zei vorige week dat de communicatielijnen zouden worden hersteld als onderdeel van de inspanningen om de betrekkingen te verbeteren en vrede op het Koreaanse schiereiland te bewerkstelligen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten