Sociale organisaties slepen Vlaams woonbeleid voor de rechter: “Vlaamse regering begrijpt niet dat er wooncrisis aan de gang is”

 

Na de ‘Klimaatzaak’ krijgen we nu ook de ‘Woonzaak’. 38 sociale organisaties stappen op 17 december naar het Europees Comité voor Sociale Rechten om de problemen in het Vlaamse woonbeleid aan te kaarten. Een juridische studie heeft aangetoond dat zo’n zaak kans maakt. Dat berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws.

mtmBron: BELGA

“Momenteel staan meer dan 155.000 gezinnen op een wachtlijst voor een sociale woning, is 47 procent van de private huurwoningen van ontoereikende kwaliteit en betaalt 52 procent van de private huurders meer dan een derde van zijn inkomen aan huur”, zegt Hugo Beersmans, woordvoerder van de Vlaamse Woonzaak.

“We hebben geprobeerd om het aan te kaarten voor de vorming van de Vlaamse regering, maar uit het regeerakkoord bleek dat dit geen prioriteit was. We hebben dan ook geen contact meer gehad met de regering. En vanaf nu storten we ons volop op onze zaak.” 

Intussen hebben al 38 organisaties zich aangesloten, waaronder de verschillende vakbonden, het Vlaams Huurdersplatform, het Netwerk tegen Armoede en de Vrouwenraad. “En ook een drietal centrumsteden staat op het punt om zich akkoord te verklaren”, voegt Beersmans toe. Voor een uitspraak mikt de Woonzaak op de volgende Vlaamse verkiezingen in 2024.

“Alleen Vlaamse regering begrijpt niet dat er wooncrisis aan de gang is”

Vooruit heeft begrip voor de actie van de 38 sociale organisaties. “Ze zetten die stap omdat ze wanhopig zijn”, stelt Vlaams parlementslid Maxim Veys. “Een degelijk huis huren of kopen wordt stilaan onbetaalbaar. Of het nu gaat om jonge starters of mensen die willen genieten van een zorgeloze oude dag. Terwijl projectontwikkelaars en vastgoedspeculanten de winsten opstapelen, zien gewone Vlamingen de huur- en woningprijzen alleen maar stijgen.”

Voor Vooruit moet de Vlaamse regering dringend ingrijpen en wonen opnieuw betaalbaar maken. “De organisaties zetten deze stap omdat ze wanhopig zijn” aldus Maxim Veys.

Vooruit pleit niet alleen voor meer sociale woningen. “Wij willen ook dat verhuurders op de private huurmarkt hun woningen beter isoleren en renoveren. Dat kan door de Vlaamse renovatiepremie uit te breiden. Zo verhogen we de kwaliteit van de woningen, en vragen we als wederdienst dat de huur enkele jaren niet omhoog gaat. Enkel de Vlaamse regering begrijpt niet dat er een wooncrisis aan de gang is”, besluit het Vooruit-parlementslid.

Minister Diependaele “staat open voor constructieve dialoog”

“De Vlaamse regering trekt volop de kaart van de Vlaamse woningmarkt. Dit doen we zowel beleidsmatig als financieel”, zo reageert Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). De minister staat open voor een constructieve dialoog, laat hij weten.

De minister wijst erop dat hij een recordbedrag van 4,5 miljard investeert in sociale woningen. “De centen liggen er, nu is het aan de woonmaatschappijen om deze in bakstenen om te zetten. Onze administraties staan klaar om hen daarin te begeleiden.”

Wat woningkwaliteit betreft, hanteert de Vlaamse regering volgens Diependaele hoge woningkwaliteitseisen. “Dit is het middel bij uitstek om de zwakkeren in onze maatschappij te beschermen. Met het Vlaamse conformiteitsattest zorgen we er ook voor dat we huisjesmelkers kordaat kunnen aanpakken. Wanneer een woning niet voldoet aan onze kwaliteitseisen, mag die niet verhuurd worden”, luidt het.

Voorts verwijst de minister naar de noodwoningen. “Wie door omstandigheden zoals brand of huiselijk geweld, geen thuis meer heeft, kan in ons warm Vlaanderen een beroep doen op een noodwoning. Vorig jaar hebben we zo’n 73 projecten in 67 gemeenten goedgekeurd. Goed voor zo’n 8 miljoen euro. Ook dit jaar lanceerden we opnieuw een oproep. De lokale besturen konden tot eind september een aanvraag indienen. We zijn die nu allemaal aan het bekijken.”

Voor de private woningmarkt werd zopas de verlaging van de registratierechten van 6 naar 3% goedgekeurd. “De ideale opstap voor jonge gezinnen om een eigen woning te verwerven. Ik had al deze instrumenten liever met de initiatiefnemers van Woonzaak besproken, in plaats van te moeten reageren op hun eenzijdige communicatie. Het is een spijtige tendens wanneer we een andere beleidsvisie juridiseren. Mijn deur staat nog steeds open voor een constructief gesprek”, besluit minister Diependaele.

Nu in het nieuws