Aantal langdurig werkzoekenden daalt in Vlaanderen: “Hoopgevend”

 

Het aantal werklozen is in augustus opnieuw afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB. Volgens minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) is er voor het eerst sinds lang ook een significante daling te zien bij de werkzoekenden die al langer dan een jaar op zoek zijn naar een baan.

mtmBron: BELGA

Er waren eind september 192.324 werkzoekenden, een daling met 15 procent in vergelijking met september 2020. De grootste daling is er bij werkzoekenden die minder dan een jaar werkzoekend zijn (-26%), maar ook bij het aantal mensen dat al 1 tot 2 jaar (-6%) en meer dan 2 jaar (-1%) werkzoekend is, is er een daling.

Crevits noemt die daling “hoopgevend”. “Hoe langer je werkzoekend bent, hoe moeilijker om opnieuw aan de slag te gaan. We moeten ons op deze groep blijven focussen”, zegt ze. 55 procent van de werkzoekenden is langer dan een jaar werkloos.

De daling van het aantal werkzoekenden is te zien bij alle leeftijdsgroepen, maar is het grootst bij -25-jarigen (-22%). Bij de 25-39-jarigen gaat het om een daling met -16 procent, bij de 40- tot 54-jarigen met 13 procent en bij de 55-plussers is er een daling met 8 procent.

De graad van werkzoekenden bedroeg in september 6,1 procent. In september vorig jaar bedroeg die nog 7,2 procent. “De arbeidsmarkt staat in brand, dat merken we overal. Bedrijven krijgen hun vacatures moeilijk ingevuld, veel sectoren schreeuwen om extra handen. Toch zijn er nog ruim 190.000 werkzoekenden. Die groep moeten we matchen met de beschikbare vacatures”, aldus minister Crevits nog.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten