Britse regering bedreigt EU met gevreesd ‘artikel 16’ om nieuwe aanpak van Noord-Ierland af te dwingen

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  EPA-EFE

De Britse regering heeft er maandag opnieuw mee gedreigd om de douane-afspraken met de Europese Unie over Noord-Ierland eenzijdig op te zeggen indien er niet snel een nieuwe aanpak wordt overeengekomen. “We kunnen niet eeuwig wachten”, waarschuwde Brexit-minister David Frost.

jvhBron: BELGA

Frost, een vertrouweling van premier Boris Johnson, greep maandag het partijcongres van de Conservatieve Partij in Manchester aan om een nieuw dreigement naar Brussel te sturen. “Zonder akkoord over een snelle oplossing zullen wij het vrijwaringsmechanisme van artikel 16 moeten aanwenden. Dat is allicht de enige manier om ons land, onze bevolking, onze handel, onze territoriale integriteit en het vredesproces te beschermen.” 

Het is niet de eerste keer dat de Britse regering dreigt met de activering van artikel 16, dat het mogelijk maakt om bepaalde delen van het Noord-Ierse protocol eenzijdig op te zeggen. Het protocol bepaalt dat Noord-Ierland ook na de Brexit de regels van de Europese douane-unie en de Europese eenheidsmarkt blijft volgen. Die regeling moest vermijden dat er opnieuw fysieke controles moeten plaatsvinden op de grens met EU-lidstaat Ierland en de spanningen tussen unionisten en Ierse nationalisten in Noord-Ierland opnieuw oplaaien. 

De regering in Londen stemde tijdens de Brexit-onderhandelingen in met de oplossing, maar bestempelt het protocol nu als onwerkbaar. Ze eist nieuwe onderhandelingen, maar de Europese Commissie wil vooralsnog enkel praten over aanpassingen in de uitvoering van het protocol op het terrein. “Ik maak me ongerust dat we niet het antwoord zullen krijgen dat de aanzienlijke veranderingen mogelijk maakt die we nodig hebben”, stelde Frost maandag vast.   

Commissie: “Geen commentaar”

“Wij geven geen commentaar op verklaringen van onze partners of elke andere betrokken partij, hoe lyrisch of agressief die ook zijn”, zo reageerde een woordvoerster van de Commissie. Een andere zegsman beloofde “binnenkort” een Europees antwoord. “We werken intensief aan praktische oplossingen voor een aantal moeilijkheden waarmee de mensen in Noord-Ierland worden geconfronteerd”, luidde het.  

De socialistische oppositiepartij Labour wrijft de regering intussen aan dat ze spanningen oppookt, maar geen oplossingen te bieden heeft. “Lord Frost heeft elk woord onderhandeld van het akkoord dat hij nu bij elke gelegenheid in diskrediet brengt”, stelde parlementslid Louise Haigh.

LEES OOK

Nu in het nieuws