Italiaanse rechter schort procedure tegen Carles Puigdemont op

Carles Puigdemont ©  AFP

Een rechtbank op het Italiaanse eiland Sardinië heeft de procedure tegen de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont opgeschort in afwachting van een Europese beslissing over diens parlementaire onschendbaarheid. Dat heeft zijn Italiaanse advocaat Agostinangelo Marras maandag na afloop van de zitting meegedeeld.

jvhBron: BELGA

Puigdemont werd op 23 september in het stadje Alghero op Sardinië opgepakt op basis van een Europees aanhoudingsbevel. De hoorzitting voor het hof van beroep in Sassari ging maandag over de vraag of Puigdemont door Italië moet worden overdragen aan Spanje. De rechter moest een oordeel vellen over de geldigheid van dat aanhoudingsbevel. 

Het Spaanse hooggerechtshof wil de 58-jarige berechten voor het illegale onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017 en de daaropvolgende mislukte afscheiding van Catalonië van Spanje.

Het Europees Parlement had de immuniteit van Puigdemont in maart op verzoek van Spanje opgeheven. Maar de Catalaanse separatist had vrijdag een verzoek ingediend om zijn onschendbaarheid terug te krijgen.

Aangeboden door onze partners