Pandora Papers: namen van Belgen in belastingparadijzen raken bekend, ook ex-VRT-topman genoemd

Meerdere Solvay-families hebben een kluwen van postbusconstructies opgezet in de beruchtste belastingparadijzen, zoals Panama en de Britse Maagdeneilanden. Dat schrijft De Tijd vandaag. Ook oud-VRT-baas Paul Lembrechts wordt genoemd.

mtmBron: BELGA, De Tijd

LEES OOK. Met Pandora Papers is er alweer een onwelriekend belastingdossier: “We moeten met z’n allen gewoon nóg kwader worden”

Verschillende (adellijke) Solvay-families duiken op in de Pandora Papers, zo schrijven De Tijd en Le Soir die samen met Knack meewerkten aan het onderzoek.

Het gaat dan over Aubertin, de Laguiche en de Wangen de Geroldseck Aux Vosges, allemaal nazaten van de broers Alfred en Ernest Solvay. Sommige familieleden die betrokken waren bij de constructies in belastingparadijzen, bekleedden vroeger hoge functies in de chemiegroep. Ze hebben samen honderdduizenden Solvay-aandelen, die tientallen miljoenen euro’s waard zijn, ondergebracht in een reeks postbusvennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. Daar betaal je onder andere geen belastingen op de dividenden die er toestromen, terwijl je in ons land 30 procent roerende voorheffing betaalt. 

LEES OOK. 1.200 Belgen genoemd in Pandora Papers: weten we wie ze zijn, hebben ze iets fout gedaan en wat riskeren ze?

De families plaatsten boven die constructies op de Maagdeneilanden ook nog ‘trusts’ en ‘foundations’ in andere oorden, zoals Liechtenstein, Nieuw-Zeeland, Panama en Singapore. Ze schoven tussen de constructies naargelang de regels veranderden en andere oorden nog meer waterdichte geheimhouding boden en fiscaal nog voordeliger waren. Hoewel de families ontkennen dat de constructies om fiscale redenen zouden zijn opgezet, blijkt dat wel uit de gelekte documenten. De recentste documenten die zijn gelekt over de Solvay-families dateren van 2019.

Postbusconstructies

De Pandora Papers leggen ook bloot hoe doorheen de jaren façades zijn opgeworpen. In de gelekte documenten staat te lezen hoe de Solvay-families er achter de schermen op hamerden dat de postbusconstructies niet zouden opduiken op het register tijdens de algemene vergaderingen van Solvay. Bovendien is creatief omgesprongen met de locaties van de constructies die wel werden aangegeven.

VRT-baas

Paul Lembrechts ©  BELGA

De familie Solvay zijn niet de enige Belgische namen die opduiken in de Pandora Papers. Volgens De Tijd staat ook de naam van ex-VRT-baas Paul Lembrechts in de gelekte documenten, net als die van Wouter Devriendt, voormalig CEO van Dexia. Zij zouden al elf jaar aandelen hebben in een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden.

Het zou gaan om dezelfde constructie als die van Wopke Hoekstra, de Nederlandse minister van Financiën. Net als Hoekstra kocht Lembrechts, vroeger topman bij ABN Amro, in 2009 en 2010 aandelen van Candace Management Limited.

Ook de vroegere CEO van Petercam, Xavier Van Campenhout en KBC-bestuurder Theo Roussis worden in de Pandora Papers vermeld.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten