Diependaele kijkt opnieuw naar private sector voor sociale woningbouw

 

 ©  Fred Peeters

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) rekent opnieuw op de private sector om de budgetten voor sociale woningbouw te kunnen besteden. Hij lanceert een nieuwe oproep.

Bron: BELGA

Afgelopen week bond CD&V in het parlement de kat nog eens de bel aan. Er zijn budgetten voor sociale woningbouw, maar die raken jaar na jaar niet volledig besteed. Vaak omdat er te veel protest is bij omwonenden. De regeringspartij trok daarom fel van leer tegen de plannen om een zwarte lijst op te stellen van sociale huurders die zich niet naar behoren gedragen.

Diependaele werkte al langer aan een nieuw initiatief met de privésector. “Vlaanderen voorziet deze legislatuur een recordbedrag aan investeringen in sociale woningbouw, van 4,5 miljard euro”, zegt hij dinsdag. “De centen liggen er, nu moeten de bakstenen volgen. Om sociale woningen te bouwen, rekenen we niet alleen op de verschillende huisvestingsmaatschappijen, maar richten we ons ook naar de private sector.”

Daarom lanceert minister Diependaele drie nieuwe oproepen. Een eerste richt zich tot private ondernemers die sociale woningen willen bouwen op eigen gronden. Een tweede oproep focust op appartementen op gronden van de sociale huisvesting zelf. In beide gevallen worden de gebouwen doorverkocht aan de huisvestingsmaatschappij.

Een derde oproep geldt voor sociale appartementen of woningen die vervolgens minimaal vijftien jaar lang worden verhuurd aan sociale verhuurkantoren. “Er zijn tal van voordelen voor de private sector om hierop in te tekenen”, zegt Diependaele. “Een gewaarborgd huurinkomen met een verhuurgarantie nog voor de eerste stenen er liggen, een zekere verhuurperiode van minimaal 15 jaar en een verlaagd btw-tarief van 12% in plaats van 21%. Voor sloop- en heropbouw is dat tot 31 december 2022 nog 6%.”

LEES OOK

Nu in het nieuws