UEFA onderzoekt racisme bij Sparta Praag na misdragingen van kinderen tegen Glasgow Rangers

 

 ©  AFP

De UEFA heeft een onderzoek ingesteld naar verbale misdragingen van fans van Sparta Praag in de recente Europa League-wedstrijd tegen het Schotse Rangers. Rangers-middenvelder Glen Kamara zou op de Praagse tribunes, waar enkel 10.000 kinderen een plaats hadden, racistisch zijn bejegend.

Maarten DelvauxBron: BELGA

Sparta Praag had al een straf wegens racistische uitingen van fans richting Monaco-speler Aurelien Tchouameni in een duel uit de voorronde van de Champions League eerder dit seizoen. Daardoor mochten alleen schoolkinderen de wedstrijd uit de Europa League tegen het Schotse Rangers bezoeken. De Europese voetbalbond onderzoekt nu in hoeverre die gezorgd hebben voor een “potentieel discriminatie-incident”. Slachtoffer was Kamara, een Finse voetballer wiens roots in Sierra Leone liggen. Hij werd het hele duel uitgefloten, dat zwol verder aan toen hij in de tweede helft met rood naar de kant moest.

Sparta Praag noemde de beschuldigingen vorige week ongegrond. Rangers-coach Steven Gerrard riep juist op tot zware sancties. Kamara zou in maart in een duel met stadgenoot Slavia Praag al racistisch zijn beledigd door Ondrej Kudela. De Tsjechische international van Slavia Praag, die de aantijgingen tegensprak, werd voor tien duels geschorst en miste daardoor ook het EK.

De UEFA maakte eerder op de dag ook al bekend antisemitisme te onderzoeken in de Conference League-wedstrijd tussen Union Berlin en Maccabi Haifa. Volgens berichten van ooggetuigen en aanwezigen waren er vorige donderdag beledigingen en aanvallen tegen supporters van de Israëlische kampioen in een fanblok van het Olympisch Stadion in de Duitse hoofdstad, tijdens de 3-0 overwinning van de Berlijners. Een agent in burger observeerde onder meer een man die probeerde een vlag van de staat Israël in brand te steken met een aansteker.

 

 ©  REUTERS

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

 

 ©  EPA-EFE

LEES OOK

Nu in het nieuws