Minister Bart Somers (Open VLD): “Moslimexecutieve ondervindt te veel invloed vanuit het buitenland”

Er is een fundamenteel probleem binnen de Moslimexecutieve. Die ondervindt te veel invloed vanuit het buitenland en daar moeten we komaf mee maken. Zo reageert Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) op het rapport van de Staatsveiligheid waarin de moskee van Heusden-Zolder ter sprake komt. “Dit kunnen we als overheid niet langer aanvaarden”, aldus Somers woensdag in ‘De ochtend’ op Radio 1.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Staatsveiligheid: “Moskee Heusden-Zolder speelt belangrijke rol bij verspreiden extremisme in Limburg”

Volgens de minister wordt overlegd met zijn federale collega van Justitie, de Staatsveiligheid en de nieuwe screenings- en inspectiedienst over hoe moet worden opgetreden. Somers zou dat het liefst doen op basis van het nieuwe Erkenningsdecreet, dat binnenkort groen licht krijgt in het Vlaams Parlement. Als dat niet kan, moet het gebeuren op basis van de bestaande regels.

In de Kamer roept Koen Metsu (N-VA) minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op actie te ondernemen. “Deze informatie bevestigt waar ik reeds voor waarschuwde. Er is iets ernstigs aan de hand bij de Moslimexecutieve.” Hij legde eerder al een voorstel van resolutie op tafel om een grondige en doortastende audit uit te voeren naar het orgaan.

“Stuk voor stuk instrumenten van de thuislanden”

Het Executief van de Moslims van België zijn “stuk voor stuk instrumenten van de thuislanden”. Zo reageert Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) op het rapport van de Staatsveiligheid waarin de moskee van Heusden-Zolder ter sprake komt.

“Wanneer Erdogan de macht greep, kon hij hier op de meeste stemmen rekenen. Veel meer dan in Turkije”, zegt Demir. “Het Executief van de Moslims van België... Stuk voor stuk zijn het instrumenten van de thuislanden. Tijd voor paal en perk.”

Aangeboden door onze partners