Wat al die jaren onderbelicht bleef in ‘FC de kampioenen’: “Een rosse ambetanterik is nog erger dan een gewone ambetanterik”

In gaan acteurs en makers dieper in op BTW, het Kampioenenpersonage dat amper nog het kleine scherm haalt. 

In gaan acteurs en makers dieper in op BTW, het Kampioenenpersonage dat amper nog het kleine scherm haalt. ©  VRT-TV1

Vanavond focust de docu Voor altijd kampioen op een periode uit de Kampioenengeschiedenis die al jaren – we achtten het zelf onmogelijk – onderbelicht bleef. De periode rond de eeuwwisseling, waarin de populaire DDT werd afgelost door de veel minder gesmaakte BTW. “Een rosse ambetanterik is nog erger dan een gewone ambetanterik.”

Wout Desmytere

“Eigenlijk was hij een kleine Trump. Betweterig, arrogant.” Aan het woord is acteur Jakob Beks. Hij heeft het over Bernard Theofiel Waterslaeghers, het personage dat hij twee seizoenen lang vertolkte in ’s lands populairste sitcom FC De Kampioenen. De rosse kok, die door de voetballers werd aangesproken als BTW, moest aan het einde van de jaren 90 Jacques Vermeire doen vergeten.

Beks was destijds geen onbekende op de set van de Kampioenen, hij vertolkte al eens een oude schoolmakker van – jawel – DDT. Daarom werd aan hem gedacht als opvolger. “Ik moest dat vrij snel beslissen”, vertelt de acteur in de docu. “Ik kon nog niks lezen en op pakweg veertien dagen moest ik een antwoord geven. Mijn omgeving, vooral mijn zussen, zeiden: doen.”

Jakob Beks als BTW, het minst populaire personage uit . “Eeb rosse ambetanterik is nog erger dan een gewone ambetanterik.” 

Jakob Beks als BTW, het minst populaire personage uit . “Eeb rosse ambetanterik is nog erger dan een gewone ambetanterik.” ©  VRT

Maar een succes werd het niet. Als er 26 afleveringen amper worden heruitgezonden, zijn het wel die met BTW. De kijkers lustten het personage niet. Bij het terugblikken concluderen de makers dat het introduceren van een betweterig, venijnig personage zonder een sympathiekere kant niet hun sterkste zet was. “En die rosse pruik, dat was mijn eigen idee”, vertelt Beks. “Maar een rosse ambetanterik is nog erger dan een gewone ambetanterik. Achteraf bleek het een vergiftigd geschenk.”

Vriendenboekjes

Na BTW werd Fernand Costermans, gespeeld door Jaak Van Assche, de nieuwe tegenstander van de Kampioenen. Dat hij tot op vandaag deel uitmaakt van het ensemble, toont dat de antiquair annex duivenmelker wel op bijval van het publiek kon rekenen.

Niels Destadsbader met Ben Rottiers tijdens zijn auditie in 2009. 

Niels Destadsbader met Ben Rottiers tijdens zijn auditie in 2009. ©  VRT

Er worden donderdagavond ook beelden van de auditie van Niels Destadsbader uit de kluis gehaald. Sinds de laatste twee jaargangen van de reeks speelt hij Boma’s stiefzoon Ronald ‘Ronaldinho’ Decocq. Dat Destadsbader zelf als kind enorme fan van de reeks was, heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. “In vriendenboekjes schreef ik altijd dat ik later garagist of acteur bij FC De Kampioenen wilde worden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook