Pandora Papers: er vloeide ook geld uit belastingparadijzen naar voetbalclub Standard

 

 ©  BELGA

Naar de voetbalclub Standard Luik vloeide geld uit belastingparadijzen zoals de Britse Maagdeneilanden en het eiland Samoa. Omdat de club, die al langer in geldnood zit, van de traditionele banken geen leningen meer krijgt, moest elders gehengeld worden naar cash. Dat schrijven De Tijd en Le Soir, die meewerkten aan het onderzoek rond de Pandora Papers.

mtm, Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Het verhaal begint bij Mercury Management Inc, een postbusvennootschap die van belastingparadijs naar belastingparadijs hopt. Ze is opgericht in 1993 op de Britse Maagdeneilanden en in 2017 verplaatst naar een postbusadres op Samoa, een van de weinige landen die als belastingparadijs nog op de zwarte lijst van de EU staan. 

De constructie leidt naar een trust van een Pakistaanse textielfamilie, van wie enkele begunstigden in 2018 in Pakistan voor ruim 2 miljoen euro een fiscale amnestieregeling moesten treffen. Het trustkantoor Asiaciti in Singapore bestempelt de constructie daarom als een ‘high risk client structure’.

Uit de Pandora Papers blijkt dat Mercury Management Inc een van de minstens veertien vertrouwelijke ‘limited partners’ is die samen tientallen miljoenen euro’s hebben geïnvesteerd in een Luxemburgs fonds, het Star Football Finance Fund. Dat fonds is gelanceerd in juli 2016 door een Londens investeringskantoor, J. Stern & Co, om geld te lenen aan voetbalclubs.

Ook bijvoorbeeld FC Porto leende er geld. Er is sprake van een snelle terugbetaling en rentevoeten van 7 à 8 procent. De clubs gebruiken ze als een voorafname op tv-rechten, transferbedragen of andere betalingen die ze moeten ontvangen. Uit een vertrouwelijke mail van april 2018 waarin Porto vermeld werd, valt ook de naam van Standard Luik. Dat moest blijkbaar 7,25 procent betalen. Het fonds sloot in maart 2018 een deal met de Rouches om 5 miljoen euro aan tv-rechten over te kopen “tegen een kortingprijs van 4,61 miljoen euro”. Het volgende jaar zou het fonds de volle 5 miljoen krijgen van Standard, zodra de Pro League de rechten effectief uitbetaalde.

In april raakte al bekend dat Standard zijn tv-rechten had verkocht aan een Duitse bank. Maar in alle discretie had de club dus al eerder zijn toevlucht tot zo’n deal genomen met een fonds waarachter mysterieuze geldschieters schuilgaan.

 

 ©  BELGA

Regels “nageleefd”

“Uw info over onze transactie met Star Football Finance Fund is correct. We hebben de lening binnen de afgesproken termijn terugbetaald”, bevestigt de eigenaar van Standard Luik, Bruno Venanzi, ex-eigenaar van het energiebedrijf Lampiris, in De Tijd. “We hadden liever gewerkt met de traditionele banken en tegen voordeliger rentevoeten, maar de Belgische banken doen dat niet meer voor voetbalclubs. Dat soort prefinanciering biedt ons ook zekerheid. In de Franse voetbalcompetitie was onlangs nog onzekerheid over de uitbetaling van de tv-rechten.’

Over de geldstromen achter het fonds en al zeker de links naar constructies op de Maagdeneilanden of Samoa zegt Venanzi niets te weten. “Ik wil benadrukken dat onze club alle wettelijke regels naleeft, ook in de strijd tegen het witwassen. We hebben daarvoor allerlei mechanismen op poten gezet, een interne audit van PwC ondergaan, we werken cashloos in het hele stadion, enzovoort.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten