Politiek erg kritisch over nieuw VTM-programma ‘Ik wil een kind’: “Een kind krijgen is nog iets anders dan een huis kopen of een partner vinden”

 ©  vtm

Vanuit de politiek komen er kritische reacties op het nieuwe VTM-programma ‘Ik wil een kind’. Zo reageert Vlaams minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V) bezorgd op het gebruik van kinderen in entertainmentprogramma’s. “Een kind krijgen is nog iets anders dan een huis kopen of een partner vinden”, klinkt het. Ook N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys reageert scherp. “Hier draait mijn maag van om”, tweet hij.

mtmBron: BELGA

VTM lanceert binnenkort een oproepaflevering van het nieuwe programma ‘Ik wil een kind’. Daarin gaat Dina Tersago op zoek naar wensouders die kiezen voor bewust co-ouderschap. Dat is een niet-traditionele gezinsvorm waarbij twee of meer mensen afspreken om samen een kind op de wereld te zetten en op te voeden, zonder dat er sprake is van een romantische relatie. Dat heeft de commerciële zender donderdag aangekondigd.

Op de sociale media wordt er druk gediscussieerd over het nieuwe programma. Ook vanuit politiek hoek komen er reacties op de plannen van VTM. Zo is Vlaams mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) bezorgd over het gebruik van kinderen in entertainmentprogramma’s.  “Kinderen krijgen is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven”, stelt Dalle.

“Voor sommige koppels is dat door omstandigheden niet mogelijk. Het is belangrijk dat daarover open kan worden gesproken, ook op televisie. Toch stel ik mij de vraag of dit op deze manier wel thuishoort in een entertainmentprogramma. Een kind krijgen is nog iets anders dan een huis kopen of een partner vinden. Het belang van het kind moet steeds voorop staan en ik vrees dat dat in dit soort formats niet mogelijk is”, aldus nog Dalle. 

CD&V-voorzitter Joachim Coens houdt de kerk wat in het midden. Hij vindt het vooral belangrijk dat “het belang van het kind aan bod komt”. “Het hebben van kinderen is geen spel”, zegt Coens. “Het is belangrijk dat er een goede opvolging is door experts. Als het maar geen promotie is voor het commercialiseren van het hebben van een kind”, aldus nog Coens.

Andere politici reageren scherper. “Hier keert mijn maag van om”, tweet N-VA-parlementslid Lorin Parys. “1.000 kinderen die al geboren zijn, wachten op pleegouders. Wanneer maken we daar een programma voor?”

“Is er dan geen enkele schaamte bij @VTM?”, zegt Vooruit-senator Bert Anciaux. “Moet alles wijken voor kijkcijfers en winstbejag? Gewoon intriest.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten