Nobelprijs voor Literatuur gaat naar Tanzaniaanse auteur Abdulrazak Gurnah

 

 ©  Getty Images

De Nobelprijs voor Literatuur wordt dit jaar toegekend aan de Tanzaniaan Abdulrazak Gurnah. Dat heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen in Stockholm donderdag bekendgemaakt.

mtm, edmBron: BELGA

Abdulrazak Gurnah (1948) is geboren in Zanzibar, maar woont in Canterbury en heeft negen boeken op zijn naam staan, waaronder ‘By the sea’ en ‘Memory of departure’. Hij was professor Engels aan de Universiteit van Kent en zetelde in 2016 in de jury van de Man Booker Prize.

Het nobelcomité kende Gurnah de prijs toe “voor zijn compromisloze en meelevende beleving van de gevolgen van het kolonialisme, en het lot van de vluchteling in de kloof tussen culturen en continenten”.

 

 ©  AFP

De overwinning van Gurnah komt niet volledig uit de lucht gevallen. Heel wat waarnemers vonden dat het tijd werd voor een niet-westerse auteur om de Nobelprijs in ontvangst te nemen, omdat de lijst met laureaten overwegend Europees én mannelijk was. Voor Gurnah werd nog maar vijf keer een Afrikaanse schrijver beloond.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het prijzengeld van de Nobelprijs bedraagt 10 miljoen Zweedse kronen, omgerekend bijna 988.800 euro. Vorig jaar won de Amerikaanse dichteres Louise Glück de Nobelprijs Literatuur.

Dadelijk meer...

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten