Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) roept Vlaanderen op om ambities aan te scherpen voor nieuwe klimaattop

 ©  BELGAIMAGE

Federaal minister van Leefmilieu en Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) roept haar Vlaamse ambtgenoot Zuhal Demir (N-VA) op om meer ambitie te tonen in de strijd tegen de opwarming van de aarde, in de aanloop naar klimaattop COP26 eind deze maand in het Schotse Glasgow. Ze deed dat donderdagavond op ‘Jeudi en prime’ op de RTBF.

mtmBron: BELGA

De federale regering moet vrijdag de “ambities en engagementen” goedkeuren van het federale klimaatbeleid voor de periode 2021-2030 en dat voorziet in een traject van 55 procent reductie van de uitstoot van broeikasgassen.

Maar de onderhandelingen tussen de gewesten worden voortgezet over een ‘Burden sharing’ (lastenverdeling) om de vorige overeenkomst - die dateert van eind 2015 en betrekking had op de periode 2013-2020 - te actualiseren, en dat om een nationaal plan te voltooien dat op de klimaattop moet worden voorgelegd.

“Er zijn besprekingen gaande onder het voorzitterschap van Wallonië” en de Waalse minister van Klimaat en Energie, Philippe Henry (Ecolo), zei Khattabi tijdens het tv-programma. “De onderhandelingen zullen tot op het laatste moment doorgaan”, voegde de minister eraan toe, eraan herinnerend dat de vorige overeenkomst er kwam “op het laatste nippertje”. Ze riep Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) op om de Vlaamse klimaatambities aan te scherpen.”

“Als mevrouw Demir blijft vertragen en haar bedrijven niet steunt bij de transitie, bestaat het risico dat ze (in Vlaanderen) een beetje zien wat er is gebeurd in Wallonië”, dat economisch te lijden heeft gehad na de sluiting van zware industrieën, zoals mijnbouw en metallurgie, zei ze. “Het risico voor Vlaanderen is vandaag hetzelfde”, aldus minister Khattabi.

Van 31 oktober tot 12 november vindt in Schotland de 26e klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaats. Minister Khattabi maakte donderdag bekend dat ze er samen met premier Alexander De Croo (Open VLD) naartoe gaat.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten