Vakbonden schieten regeringsplannen voor vierdagenweek af: “Is dat goed voor het welzijn van de mensen?”

Federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) is geen voorstander van de vierdagenweek. ©  BELGA

Er is weinig enthousiasme bij de vakbonden over het voorstel dat bij de regering op tafel ligt om een vierdagenweek in te voeren. De regering zou de mogelijkheid invoeren om de 38 urenweek te presteren in vier dagen, waarbij per dag 9,5 uur kan worden gepresteerd en er dus een extra vrije dag volgt.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Vier dagen werken en voltijds betaald krijgen, kan dat? Regering legt plan op tafel (+)

De christelijke vakbond heeft alvast “stevige” vragen bij het voorstel. “Als je 9,5 uur per dag werkt plus nog eens de verplaatsing, dan worden het wel heel lange werkdagen. Is dat goed voor het welzijn van de mensen?”, vraagt het ACV zich af.

Ook de socialistische vakbond is tegen het voorstel gekant. “Zo’n samengedrukte werkweek waarbij je op vier dagen doet wat je anders op vijf dagen doet via een verlenging van de arbeidstijd zou tot toename van de werkdruk leiden”, klinkt het. Bovendien dreigen alleenstaande ouders de dupe te worden en zouden de zorgtaken binnen een gezin nog meer in de schoenen van de vrouwen worden geduwd. Het ABVV is wel voorstander van een vierdagenweek, maar in combinatie met een arbeidsduurvermindering.

Volgens de vakbonden dreigt een werkdag van 9,5 uur bovendien in strijd te zijn met de internationale conventies inzake arbeidstijd.

Ook Ecolo geen voorstander

Ook Ecolo steunt het voorstel niet, zo heeft federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi vrijdag gezegd op Bel-RTL. “Ik heb altijd de vermindering van de arbeidstijd verdedigd. Hier gaat het om een regeling van de arbeidstijd”, zegt minister Khattabi, gevraagd naar het voorstel.  

“De rustdag, zoals voorgesteld in deze formule, zal naar mijn mening nodig zijn om te herstellen van de gewerkte uren van de vorige dagen”, voegde ze er aan toe. “Dus neen, mijn partij zal dit voorstel niet steunen”, zei ze.

De piste is bedoeld als antwoord op de nieuwe vraag naar flexibiliteit als gevolg van de gezondheidscrisis. “Maar dit is nog steeds slechts een idee dat als zodanig door de sociale partners moet worden besproken en gewijzigd”, aldus het kabinet van minister van werk Pierre-Yves Dermagne (PS), geciteerd in Le Soir.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten