Vijf jaar cel voor jonge Syriëstrijder uit Vilvoorde

 

De Brusselse correctionele rechtbank heeft vrijdag een gevangenisstraf van vijf jaar uitgesproken tegen Nabil A., een jongeman uit Vilvoorde die in november 2013 naar Syrië was vertrokken om er te strijden aan de zijde van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Vermoedelijk overleed de jongeman al in februari 2014, maar dat is nooit officieel vastgesteld.

mtmBron: BELGA

Nabil A. was zeventien jaar toen hij op 8 november 2013 in Düsseldorf het vliegtuig nam naar Istanboel en vervolgens doorreisde naar Syrië. Het was zijn school die zijn ouders verwittigde omdat de jongen al enkele dagen afwezig was. Onderzoek wees uit dat Nabil in de dagen voor zijn vertrek ook zijn bankrekening had leeggehaald en zo met 4.000 euro was vertrokken. 

Hij was vertrokken met een schoolvriend die intense contacten had met de leden van een Brusselse filière die heel wat Vilvoordse jongeren heeft geronseld voor de strijd in Syrië. Zijn ouders hadden in de maanden voor zijn vertrek niets opgemerkt maar op school had men wel vastgesteld dat Nabil zich steeds meer afzonderde.

In Syrië sloot de jongeman zich eerst aan bij Jabhat-al-Nusra en vervolgens bij Islamitische Staat. In februari 2014 kregen zijn ouders bericht dat hij overleden was, maar dat kon nooit officieel vastgesteld worden.

Nabil A. is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 8.000 euro. De rechtbank beval ook zijn onmiddellijke aanhouding.

LEES OOK

Nu in het nieuws