Nobelprijs voor de Vrede gaat naar twee journalisten: “Niets mogelijk zonder feiten”

Maria Ressa en Dmitri Moeratov. 

Maria Ressa en Dmitri Moeratov. ©  ap

De Nobelprijs voor de Vrede gaat naar de Filipijnse Maria Ressa en de Rus Dmitri Moeratov, twee journalisten die zich hebben ingezet voor de vrijheid van meningsuiting in hun land. Dat heeft het Nobelcomité vrijdagochtend bekendgemaakt.

Michaël Temmerman en Ester Meerman

In totaal maakten 234 mensen en 95 organisaties kans om de Nobelprijs voor de Vrede te winnen dit jaar. Onder hen onder meer Kremlincriticus Aleksej Navalny, klimaatactiviste Greta Thunberg en de ‘Black Lives Matter’-beweging. Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede nog naar het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties.

Dit jaar werd dus gekozen voor twee journalisten: de Filipijnse Maria Ressa en de Rus Dmitri Moeratov. Zij werden uitgekozen voor hun inzet voor de vrijheid van meningsuiting in hun land. “Een voorwaarde om democratie en duurzame vrede te waarborgen”, aldus het Nobelcomité.

Maria Ressa gebruikt vrijheid van meningsuiting om machtsmisbruik, geweld en groeiend autoritarisme aan de kaak te stellen in haar geboorteland, de Filipijnen. In 2012 was ze medeoprichter van Rappler, een digitaal mediabedrijf voor onderzoeksjournalistiek.

Dmitri Moeratov verdedigt al tientallen jaren de vrijheid van meningsuiting in Rusland onder steeds uitdagendere omstandigheden, aldus het Nobelcomité. In 1993 was hij een van de oprichters van de onafhankelijke krant Novaja Gazeta.

“Niets mogelijk zonder feiten”

Moeratov heeft zijn prijs opgedragen aan Novaja Gazeta, de krant waarvan hij hoofdredacteur is, en aan haar medewerkers die vermoord werden omwille van hun werk. “Het is niet mijn persoonlijke verdienste. Het is die van Novaja Gazeta. Het is die van zij die gestorven zijn terwijl ze het recht van meningsuiting verdedigden”, zei Moeratov aan het door de staat gecontroleerde nieuwsagentschap TASS. Hij lijstte de namen op van de zes journalisten en medewerkers van de krant die werden vermoord, waaronder Anna Politkovskaja.

Ressa reageerde dan weer dat “niets mogelijk is zonder de feiten”. “Een wereld zonder feiten is een wereld zonder waarheid en vertrouwen”, zei ze in een live interview via Rappler, haar nieuwssite voor onderzoeksjournalistiek.

Kremlin roemt “moed” en “talent” Muratov

Het Kremlin heeft vrijdag de “moed” en het “talent” geprezen van Moeratov, de colaureaat van de Nobelprijs voor de Vrede, voor zijn inspanningen voor de vrijheid van meningsuiting. “We kunnen Dmitri Moeratov feliciteren. Hij volgt bij zijn werk zijn idealen, blijft ze trouw. Hij is getalenteerd en moedig”, zei de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin, Dmitri Peskov. Peskov wist niet of Poetin zelf Moeratov persoonlijk zal feliciteren.

Ook de Amerikaanse ambassadeur in Moskou, Jake Sullivan, feliciteerde zijn “vriend” Dmitri Moeratov, die bekroond werd omdat hij “de waarheid aan het bewind in Rusland heeft verteld”. “De persvrijheid is overal essentieel - en ze is meer dan ooit belangrijk hier”, schreef hij op Twitter.

De krant van Moeratov, Novaja Gazeta, publiceerde onder meer onthullingen over strandrechtelijke executies en de vervolging van homoseksuelen in Tsjetsjenië. Ook nam ze deel aan het internationale onderzoek van de Panama Papers.

Novaja Gazeta was regelmatig ook het slachtoffer van bedreigingen en druk. Sinds de oprichting in 1993 werden zes medewerkers vermoord, onder wie Anna Politkovskaja, die over de oorlog in Tsjetsjenië schreef. “Wij gaan nergens heen, we zijn geen buitenlandse agent, we ontvangen geen buitenlandse middelen, we zullen blijven wonen en werken in Rusland”, zei Moeratov nog in maart.

Voor hun onderscheiding krijgen ze 10 miljoen Zweedse kronen, ofwel bijna 1 miljoen euro.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten