Voor het eerst meer dan één op de vijf nieuwe wagens elektrisch of hybride

 

 ©  Shutterstock

Van de nieuw ingeschreven wagens in ons land, waren er tijdens de eerste negen maanden 21,8 procent elektrisch of hybride (met of zonder plug-in). Het is voor het eerst dat meer dan één op vijf niet langer een klassieke brandstofmotor heeft, zegt automobielfederatie Febiac. In 2020 lag hun aandeel op 14,4 procent.

mtmBron: BELGA

De forse stijging is te danken aan het bedrijfswagenpark, dat goed is voor ruim 80 procent van alle nieuwe inschrijvingen die geheel of gedeeltelijk elektrisch rijden.

In absolute aantallen gaat het om 15.276 elektrische wagens die de eerste negen maanden werden ingeschreven in ons land, 37.271 plug-in hybrides en 15.670 hybrides zonder plug-in. 

Tesla Model 3 is momenteel de elektrische auto die het vaakst ingeschreven wordt in ons land, terwijl de BMW X5 en de Toyota Corolla de lijsten van respectievelijk de plug-in hybride modellen en de hybride modellen zonder plug-in aanvoeren. Autoconstructeurs brengen steeds meer geëlektrificeerde modellen op de markt, nu al meer dan 160, zegt Febiac.

Het aandeel van benzinewagens steeg ook nog licht: van 51,8 procent vorig jaar tot 53,1 procent tijdens de eerste negen maanden. Daarentegen zakte het aandeel van de dieselwagens tot onder de 25 procent: 24,3 procent. In 2020 bedroeg hun aandeel nog bijna een derde van de markt. Het aandeel van LPG en CNG blijft erg beperkt (0,5 en 0,3 procent).

De SUV behoudt zijn leiderspositie op de Belgische markt, vooral dankzij de middelgrote modellen, die goed zijn voor een kwart van de markt. De (kleine) gezinswagen staat op de tweede plaats, gevolgd door de breaks.

LEES OOK

Nu in het nieuws