Fregat Leopold 1 krijgt dan toch toestemming voor deelname aan Navo-oefening

 

 ©  Marc Herremans - Mediahuis

Het fregat Leopold 1 van de Belgische marine heeft dan toch toestemming gekregen om deel te nemen aan de NAVO-oefening ‘Joint warrior’, zo meldt Defensie vrijdag. Het schip mocht aanvankelijk niet deelnemen omdat de jonge bemanning onvoldoende bleek opgeleid te zijn en de verplichte standaarden niet haalde.

mtmBron: BELGA

“De veiligheid en de voorbereiding van de schepen en hun bemanning (...) mogen niet in het gedrang komen. Daarom heeft de marine er de voorkeur aan gegeven de inzet van het fregat Leopold 1 uit te stellen. Het is nu volledig klaar voor zijn missie en zal binnenkort de SNMG-1-groep (Standing Naval Maritime Group 1) van de NAVO vervoegen”, zei de marine in een verklaring.

Als een schip uit onderhoud komt, start de bemanning een training gevolgd door praktische oefeningen, zowel in trainingscentra als aan boord van het schip. Dat wordt ook wel de SARC genoemd (voor ‘Safety and readiness check’).

Die SARC’s zijn ook van toepassing als een deel van de bemanning is vervangen. Dan moeten op een paar weken tijd een hele reeks trainingen en oefeningen worden afgewerkt. Aan het einde daarvan volgt een reeks tests om het commando te bewijzen dat het schip en zijn bemanning klaar zijn om de missie te volbrengen met de hoogste graad van veiligheid.

Het fregat en zijn bemanning van zo’n 180 mensen, hebben de SARC-3-fase met succes doorlopen na een periode van aanvullende training, zei marinewoordvoerder luitenant Olivier Vogels.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten