Departement Omgeving: “PFAS kwam pas in 2020 op de radar”

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

“Op departementsniveau en op het niveau van het managementcomité hebben wij pas voor de eerste keer van PFAS gehoord in 2020, toen het PFAS-actieplan werd goedgekeurd.” Dat zei Peter Cabus, secretaris-generaal van het Vlaamse Departement Omgeving, vrijdag in de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement.

Bron: BELGA

In 2020 stelde Vlaanderen een PFAS-actieplan op, met prioriteiten rond water, bodem en lucht en een communicatie-aanpak. Bij de opmaak van dat plan werd geen link gelegd met de hotspot rond de 3M-fabriek. “Ik heb achteraf ook gevraagd hoe dat kan en men heeft mij daar eerlijk gezegd geen goed antwoord op kunnen geven”, zei Cabus vrijdag. “Als op afstand betrokken persoon had ik daar toch vragen bij.”

LEES OOK. OVAM-topvrouw Henny De Baets geeft eindelijk haar versie van PFOS-affaire, maar krijgt het maar half uitgelegd (+)

Bij de opmaak van het plan werd er ook door de andere administraties geen melding gemaakt van de vervuiling rond 3M, gaf de secretaris-generaal aan, hoewel bijvoorbeeld Lantis, dat de Oosterweelwerken coördineert, tussen 2016 en 2018 al bodemonderzoeken liet uitvoeren. In 2018 sloot Lantis een dading met 3M. “Zelfs bij de bijstelling van het actieplan in 2021 werd er geen melding van 3M gemaakt. Toen werd ik zelf achterdochtig als ik eerlijk mag zijn”, zei Cabus.

“Dit is toch wel frappant”, reageerde Willem-Frederik Schiltz, fractieleider van Open Vld. “Als er gesproken wordt over informatie-uitwisseling tussen departementen, lijkt het mij toch logisch dat, als er een actieplan wordt opgesteld, een van de grootste puntvervuilingen in Europa even wordt aangekaart.”

LEES OOK

Nu in het nieuws