Nobelprijswinnares Maria Ressa draagt prijs op aan alle journalisten

Maria Ressa (r.)  won de Nobelprijs voor de Vrede vrijdag samen met de Russische journalist Dmitri Moeratov  

Maria Ressa (r.) won de Nobelprijs voor de Vrede vrijdag samen met de Russische journalist Dmitri Moeratov  ©  AP

De Filipijnse journaliste Maria Ressa draagt haar Nobelprijs voor de Vrede op aan “alle journalisten”. Ressa beloofde tegelijk haar strijd voor de persvrijheid voort te zetten. Ze won de prijs vrijdag, samen met Dmitri Moeratov.

ckaBron: BELGA

“Deze prijs is voor alle journalisten op de wereld”, zei Ressa zaterdag in een reactie. “We hebben echt nood aan hulp op zoveel vlakken: het is zoveel moeilijker en gevaarlijker om vandaag een journalist te zijn.”

Ressa levert vaak openlijk kritiek op de Filipijnse president Rodrigo Duterte en deed verslag van de oorlog tegen drugs in het land, voor het mee door haar opgerichte onderzoeksplatform Rappler News. Daarbij vielen tienduizenden doden. Ressa werd in 2020 veroordeeld voor cybermisbruik. Volgens mensenrechtenorganisaties is ze veroordeeld vanwege haar kritiek op Duterte en zijn gewelddadige beleid.

De andere winnaar van de vredesprijs, Moeratov, droeg de bekroning vrijdag op aan de krant waarvan hij hoofdredacteur is, Novaja Gazeta, en zijn collega’s. “Ik kan hier de eer niet voor mezelf opeisen, hij is van de krant.” Moeratov en Novaja Gazeta zijn net als Ressa en haar nieuwswebsite Rappler kritisch voor het regime in hun land. Het Nobelprijscomité prees hun “moedige strijd voor de vrijheid van meningsuiting”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten