Joachim Coens onder vuur bij Jong CD&V

 

 ©  Guy Puttemans

De jongerenafdeling van CD&V neemt in een kritische brief partijvoorzitter Joachim Coens op de korrel. De jongeren hekelen het gebrek aan inspraak. Een bewijs van de sluimerende interne onvrede over Coens, zo schrijft De Morgen.

cka

Op één na hebben alle leden van het nationaal bureau van Jong CD&V de brief -een intern document- ondertekend. Ze overhandigden hem aan hun partijvoorzitter in de aanloop naar het partijcongres van december. “Via deze brief wensen wij onze bezorgdheden over te maken over het traject naar het ideologisch congres van december”, luidt het. De inhoudelijke werven waren geen succes, schrijven ze. “Bovendien kan men bezwaarlijk stellen dat dit een ‘bottom up’-proces was. Leden werden namelijk geselecteerd om aan de werven deel te nemen en konden zich niet vrij aanmelden.”

Ook op het congres zelf zou Coens geen tegenspraak dulden. Er is geen mogelijkheid om amendementen in te dienen op voorstellen die op tafel liggen. “Voor ons is dit onbegrijpelijk, gelet op het belang voor de toekomst van onze partij”, schrijven de jongeren. “Een voorzitter en een partij die ledendemocratie hoog in het vaandel dragen, zijn een grondige ledenbevraging aan zichzelf verplicht.”

De kritiek van de jongeren komt voor Coens op een lastig moment. De voorzitter slaagt er maar niet in de partij een nieuw elan te geven. In de peilingen blijft CD&V tegen een historische bodemkoers schuren, maar ook Coens zelf wekt wrevel op, aldus nog De Morgen. Coens zelf reageert dat er “nog nooit zoveel inspraak” is geweest, en dat de discussie met de jongeren inmiddels al is uitgeklaard.

LEES OOK

Nu in het nieuws