Frankrijk strijdt voor wereldwijde afschaffing doodstraf

Macron deed de uitspraken tijdens een plechtigheid ter ere van 40 jaar afschaffing van de doodstraf in Frankrijk  ©  AFP

De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd dat zijn land “de strijd voor de wereldwijde afschaffing van de doodstraf gaat herlanceren”. Hij plant daarvoor in de eerste helft van volgend jaar “een ontmoeting op het hoogste niveau” om politieke leiders van landen die de doodstraf nog toepassen “te overtuigen van de noodzaak om die af te schaffen”.

ckaBron: BELGA

Macron deed de uitspraak tijdens een plechtigheid aan het Panthéon in Parijs. Daar werd herdacht dat Frankrijk exact veertig jaar geleden de doodstraf voorgoed heeft afgezworen. Iets dat andere landen ook moeten doen, vindt de Franse president. Samen met de ngo “Ensemble contre la peine de mort” zal Frankrijk over enkele maanden een top organiseren. Middenveldorganisaties uit landen waar de doodstraf nog toegepast wordt zullen er aanwezig zijn. In de eerste helft van 2022 is Frankrijk voorzitter van de Europese Unie.

Voor Macron had ook Robert Badinter, oud-minister van Justitie, het woord genomen in het Panthéon. Onder Badinter werd de doodstraf in 1981 afgeschaft. De oud-minister is ervan overtuigd dat de doodstraf overal zal verdwijnen. “Ze is een schande voor de mensheid”, aldus Badinter.

Macron wees er onder meer op dat in 2020 nog 483 executies werden uitgevoerd, “zeker een onderschatting”. “483 moorden door de staat, in 33 regimes die voor het merendeel gemeen hebben dat ze een voorliefde delen voor despotisme en de universaliteit van de mensenrechten verwerpen”. Onder meer in China, de Verenigde Staten en India wordt de doodstraf nog toegepast.

In ons land werd de doodstraf formeel afgeschaft in 1996, maar de laatste keer dat ze werd toegepast dateert al van 1950. België was het laatste land in continentaal West-Europa dat een einde maakte aan de straf.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten