Merckx achterna: Tadej Pogacar wint Ronde van Lombardije en sluit seizoen fantastisch af met tweede monument

 

 ©  BELGA

Tadej Pogacar heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. Na een sprint met twee was de Sloveen van UAE Emirates sneller dan de verrassend sterke Fausto Masnada van Deceuninck - Quick-Step. Pogacar pakt zo na Luik-Bastenaken-Luik zijn tweede monument van het seizoen. Met ook nog de Tour de France heeft de Sloveen er een fantastisch seizoen opzitten. Niet minder dan Eddy Merckx realiseerde in ‘71 en ‘72 eenzelfde trio.

Maarten Vanhoof

Na veertig kilometer - en al verschillende tevergeefse aanvalspogingen - ontstond er eindelijk een definitieve vlucht. Daarbij drie landgenoten: Tim Wellens, Victor Campenaerts en Jan Bakelants. Onder impuls van onder meer een sterke Campenaerts bedroeg hun voorsprong halfweg koers zo’n zes minuten. Met nog een dikke vijftig kilometer te gaan zat het avontuur van de dan uitgedunde kopgroep er weer op.

Op de daaropvolgende Passo di Ganda (3 km aan 8,7%) vielen de eerste slachtoffers in het peloton. En dat waren niet de minste namen. Onder meer Dylan Teuns en Simon Yates moesten er onherroepelijk af door het stevige tempo van Tiesj Benoot. Maar verrassing van formaat: ook medefavoriet Remco Evenepoel kwam al vrij snel in de problemen. Evenepoel had vandaag niet de beste benen en moest het fel gereduceerde peloton laten gaan.

Een andere favoriet had wel uitstekende benen. Niet topfavoriet Primoz Roglic, waar wel zijn landgenoot: Tadej Pogacar. De Sloveen counterende - nog steeds op de flanken van de Passo di Ganda - een aanval van Vincenzo Nibali en ging daarna solo.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Pogacar rondde de top van de Passo di Ganda uiteindelijk met een voorsprong van een goeie halve minuut op de groep der favorieten, waar Fausto Masnada berenwerk verrichtte voor kopman Julian Alaphilippe. Roglic, Adam Yates, Gaudu, Vingegaard, Valverde, Bardet en Woods waren de andere aanwezigen in de achtervolgende groep.

Het was uiteindelijk Masnada zelf die alleen naar Pogacar op zoek ging. De Italiaan van Deceuninck - Quick-Step reed een indrukwekkende afdaling en kwam met nog 15 kilometer te gaan vooraan zowaar aansluiten bij de Sloveen. De groep Alaphilippe-Roglic keek op dat moment tegen een achterstand van driekwart minuut aan en mocht definitief een kruis maken over de zege.

Meedraaien deed Masnada echter niet met Pogacar in de aanloop van de Colle Aperto, een laatste knikje van 1,5 kilometer aan 8%. Daar probeerde Pogacar wel van Masnada af te geraken, maar de Italiaan gaf geen krimp. Een sprint moest uitmaken wie het laatste monument van het seizoen op zijn naam zou mogen schrijven. Daarin stond geen maat op Pogacar, die na de Luik-Bastenaken-Luik en de Tour de France nu ook de Ronde van Lombardije wint. Adam Yates won uiteindelijk de sprint om de derde plaats voor Primoz Roglic.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Top tien:

1. Tadej Pogacar

2. Fausto Masnada

3. Adam Yates

4. Primož Roglic

5. Alejandro Valverde

6. Julian Alaphilippe

7. David Gaudu

8. Romain Bardet

9. Michael Woods

10. Sergio Higuita

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten