Ploegleider Klaas Lodewyck verklaart offday van Remco Evenepoel: “Een hongerklop waardoor hij niet over zijn toeren kon gaan”

 

 ©  BELGA

Een negentiende plaats. Met die ambitie was Remco Evenepoel niet naar Lombardije gekomen. Maar op de Passo di Ganda moest het jonge talent er onherroepelijk af. “Een kleine hongerklop”, meent ploegleider Klaas Lodewyck. “Hij zei dat hij niet genoeg gegeten had.”

Wim Vos, Maarten Vanhoof

“Ik heb kort met Remco gesproken”, vertelt ploegleider Klaas Lodewyck. “Hij zei dat hij niet genoeg gegeten had in het begin. Hierdoor kon hij op de klim waar het gebeurde niet over zijn toeren gaan. Daarna kwam hij er terug wel weer wat door, maar toen was de koers al gereden.” Evenepoel reed inderdaad nog een degelijke koers, want hij finishte uiteindelijk nog als negentiende.

“Ik geloof wel wat hij zegt. Dat hij niet over zijn limiet kon gaan. Misschien was het een kleine hongerklop, want uiteindelijk heeft hij zich nog wat kunnen herzetten. Maar goed, het wordt tijd dat het einde van het seizoen nadert, want het is al lang geweest. Remco heeft iedere koers die hij gereden heeft telkens het beste van zichzelf gegeven.”

Niet Evenepoel, Julian Alaphillipe of João Almeida, maar wel Fausto Masnada was namens Deceuninck - Quick-Step verrassend mee in de finale met Pogacar. “We hadden hem de opdracht gegeven om op de laatste echte klim zijn kaarten op tafel te gooien, maar wel in functie van onze andere drie”, aldus Lodewyck. “Uiteindelijk zat Fausto daar goed in positie en heeft hij gebruikgemaakt van de situatie.”

In de finale zelf viel Masnada, die in de sprint het onderspit moest delven tegen Pogacar, uiteindelijk niets te verwijten. “Hij heeft geen steken laten vallen. Julian (Alaphilippe, red.) kon het gat misschien wel dichten in de afdaling, maar dan moest hij net zoals Fausto in het wiel gezeten hebben. Maar als je ziet hoe de andere favorieten naar elkaar keken en niet ronddraaiden, zat er eigenlijk niet meer in.”

LEES OOK. Remco Evenepoel (19de) wordt genekt door vijf slechte minuten: “Op het belangrijkste moment had ik gewoon de benen niet”

LEES OOK

Nu in het nieuws