Paul McCartney schuift schuld voor einde van The Beatles na vijftig jaar door: “Het was John die wilde splitten, ik niet”

 ©  AFP

Jarenlang is hij het zwarte schaap geweest, dat de schuld kreeg van het einde van The Beatles. Maar Paul McCartney brengt daar nu verandering in. “Het was John die wilde splitten”, vertelt hij in een interview dat volgende maand uitgezonden wordt.

Guy StevensBron: the guardian

Tientallen boeken zijn er geschreven over het einde van The Beatles. Met steevast als centrale vraag: waarom in hemelsnaam ging de legendarische groep uit Liverpool in 1970 uiteen, na de muziekwereld onherroepelijk veranderd te hebben? Niet Ringo Starr, niet George Harrison en niet John Lennon kreeg daar de zwarte piet voor toegewezen, maar wel Paul McCartney. Hij zou de man geweest zijn die de band doen splitten heeft en er ultiem de stekker uitgetrokken heeft, zeiden veel muziekhistorici. Volgens de legende nam McCartney die beslissing op zijn eentje toen hij op een vraag van een journalist antwoordde dat The Beatles niet langer bestonden. Hij kreeg ook kritiek omdat hij daarna advocaten bij de arm nam om de onderlinge disputen tussen de groepsleden op te lossen.

Scheiding

 ©  ISOPIX

McCartney heeft daar nu eindelijk op gereageerd, en laat een heel ander licht schijnen op het einde van The Beatles. “Ik heb die split niet in gang gezet”, zegt McCartney in een uitgebreid interview dat later deze maand uitgezonden zal worden. “Dat was onze Johnny (John Lennon, nvdr). Op een dag stapte hij de studio binnen en zei hij dat hij uit de groep stapte. Is dat de split in gang zetten of niet?”

Lennon beschreef die beslissing volgens McCartney als “redelijk moeilijk” en “zoals een scheiding”. Het waren de andere groepsleden die alles verder maar moesten regelen, klinkt het nog. En de manager die toen net aan boord gekomen was, Allen Klein, vroeg hen allemaal om te zwijgen over de breuk zodat hij nog een paar zakelijke deals kon sluiten. “Een paar maanden hebben we dus moeten doen alsof. Dat was heel raar, want we wisten dat het gedaan was maar we konden nog niet echt stoppen.” Uiteindelijk zei McCartney het dan maar zelf in dat befaamde interview “omdat ik beu was om het te verbergen”.

Acht jaar

De bassist, die na The Beatles ook solo en met Wings grote successen kende en volgende zomer 80 jaar wordt, noemt die periode de moeilijkste uit zijn leven. “Ik wilde dat de groep bleef bestaan, zeker omdat we nog maar acht jaar bestonden en nog altijd goede muziek maakten. Abbey Road, Let It Be, toch allemaal niet slecht… Dit was mijn groep, mijn job, mijn leven. Dus ik wilde ermee doorgaan.”

Het was dus John Lennon die besliste te stoppen met The Beatles. Had die dat niet gedaan, zou er volgens McCartney zeker nog “een mooie muzikale reis” gevolgd hebben. “Het had gekund. Maar John was een nieuw leven aan het creëren met Yoko. John heeft altijd het verlangen gekoesterd om zich wat los te rukken van de maatschappij. Hij was opgevoed door zijn tante Mimi, en die was nogal repressief, dus hij wilde altijd al uitbreken.”

Dat mensen de schuld al die decennia bij hem gelegd hebben, heeft McCartney naar eigen zeggen veel pijn gedaan. “Ik heb daarmee moeten leven, want das was wat mensen zagen. Ik kon alleen nee zeggen.”

Het volledige interview op BBC Radio 4 wordt op 23 oktober uitgezonden.

Aangeboden door onze partners