Een western in Frankrijk: ‘Cheyenne & Lola’ met Veerle Baetens krijgt première op Eén

Bijna een jaar na het debuut op Streamz, zendt Eén de misdaadreeks met Veerle Baetens ook uit. 

Bijna een jaar na het debuut op Streamz, zendt Eén de misdaadreeks met Veerle Baetens ook uit. 

Naar Franse normen met een habbekrats gedraaid, maar dat is er niet aan te zien. Bijna een jaar na de première op Streamz gaat de grauwe misdaadreeks Cheyenne & Lola in première op Eén. Hoog tijd dus voor een kennismaking met het verhaal en de actrices.

Tom Vets

De personages?

Cheyenne, net vrij uit de gevangenis, werkt als poetsvrouw op de ferry tussen Engeland en Frankrijk. Ze droomt ervan om haar huidige bestaan te ontvluchten en naar het Amazonewoud te trekken. Lola is een ravissante, egoïstische Parisienne die bij haar minnaar intrekt en hunkert naar een beter bestaan. Hun levens raken verstrengeld als ze door een lokale gangster worden betrapt tijdens het dumpen van een lijk en ontketenen in hun Thelma & Louise-achtige vlucht een feministische revolutie.

De actrices?

Voor Veerle Baetens (43), die gestalte geeft aan Cheyenne, was dit haar zevende rol in Frankrijk. Jaren na het succes van The broken circle breakdown, dat hoge toppen scheerde bij onze zuiderburen, blijven de Fransen aan haar mouw trekken. Haar tegenspeelster is de Canadese Charlotte Le Bon (35), in 2015 genomineerd voor een César voor haar rol in de film Yves Saint Laurent. Elk bereidde zich op een andere manier voor op de rol.

LEES OOK: Veerle Baetens stelt Frans-Belgische reeks voor: “Het gaat arrogant klinken, maar de Fransen weten me wonen”

“Veerle was op voorhand al erg betrokken”, zegt regisseur Eshref Reybrouck (40). “Ze stelde talloze vragen over de handelingen van het personage. In Frankrijk doen acteurs dat niet. De Franse scenariste was daardoor wat geïrriteerd. Charlotte liet niks weten. Ik vreesde dat ze haar job niet serieus nam. Maar vlak voor de opnames kwam ze met dan toch een dagboek waarin ze het hele scenario ontleed had.”

Het decor?

Voor de acht afleveringen werd vijf maanden gefilmd in de Franse departementen Normandië en Pas-de-Calais. Niet op de fotogenieke plekken die je zou verwachten, maar vaak in de indrukwekkende grauwe industriezone in Duinkerken. “Waar we filmden in Normandië heeft de streek iets westernachtig”, zegt Reybrouck. “Een truckerscafé dat dienstdoet als saloon in het verhaal maakte het plaatje compleet.”

De reacties?

De serie ging een jaar geleden al in première op Streamz en wekte ook internationale aandacht op. Al waren de meningen verdeeld. Sommige recensenten hadden last met het trage tempo, maar prezen de acteerprestaties en cinematografie. The Wall Street Journal prees bijvoorbeeld het feit dat de misdaad erg rauw in beeld komt, en niet geromantiseerd zoals in vele andere series. Een tweede seizoen is in de maak, maar details zijn nog niet bekend.

LEES OOK