Snipverkouden Jasper Stuyven verbaast met derde plaats in Parijs-Tours: “Ik snap er zelf niks van”

 

 ©  AFP

Een eindeseizoenswedstrijd doet rare dingen met een mens. Zaterdag had Jasper Stuyven (29) door ziekte weinig zin om in Parijs-Tours te starten. Een dag later stond hij op het podium. Niet als eerste, maar als derde. Een zoveelste ereplaats. “Toch vind ik het mooi om mijn seizoen op deze manier af te sluiten. Ik geef mezelf een 8,5 op 10.”

Bram Vandecapelle in Tours

Zaterdag 19.36 uur. Whatsapp-bericht van Jasper Stuyven: “Het zal niks worden morgen. Deze ochtend zot verkouden opgestaan. In deze toestand niet veel zin om te starten.”

Zondag om 11.40 uur staat Stuyven toch aan de start in Chartres. “Ach. De zon schijnt en ik heb pas vanavond om 19.30 uur een trein naar Parijs. Maar als het niet betert, stap ik af. Zo laat op het seizoen is een DNF (Did Not Finish, red.) snel vergeten”, zegt de renner van Trek-Segafredo met een nasale stem.

Zondag 14 uur. Met nog 98 kilometer te gaan, rijdt een groep van 35 man weg na een oorlogje in de wind. Erbij: Greg Van Avermaet, Jasper Philipsen, Sep Vanmarcke, Florian Vermeersch... en Jasper Stuyven. “Ik was de enige van onze ploeg die mee was. Geen goeie situatie.”

Als eenzaat moet Stuyven gokken. Wanneer Christophe Laporte op vijftig kilometer van de streep een bommetje dropt op een steile klim op de grindwegen tussen de wijnranken van de Loire, reageert hij gevat. Even later valt Laporte weg met een bandbreuk. Het overkomt ook Van Avermaet, Vermeersch en Vanmarcke. Stuyven blijft van pech bespaard, maar in de chaos hebben Frederik Frison, Stan Dewulf en Franck Bonnamour zich losgerukt en een voorsprong van bijna een minuut verzameld. Stuyven kan als enige reageren wanneer Arnaud Démare op acht kilometer van de streep alles of niks speelt op de laatste helling. Valentin Madouas volgt op vijf meter, maar Stuyven wil de ploegmaat van Démare niet laten terugkeren. “Met Madouas erbij had het tempo niet hoger gelegen en zouden die twee in de slotfase een spelletje kunnen spelen en was ik altijd de klos. Nu moest Arnaud ook vol aan de bak.”

 

 ©  AFP

Stuyven en Démare dichtten de kloof op Dewulf en Bonnamour pas in de slotkilometer. In de sprint der stervende zwanen eindigt Stuyven derde. “Ik wist dat Arnaud de snelste was. We hadden de koplopers vroeger moeten grijpen, zodat ik nog een move kon plaatsen. Maar ik heb mezelf verbaasd. Vanaf het moment dat ik op de fiets zat, voelde ik mij beter. Misschien omdat je tijdens de koers alles openzet en het snot een weg naar buiten vindt. Meteen na de koers moest ik weer hoesten. De kans bestaat dat ik me maandag weer ziekjes voel.”

Ziek of niet, het seizoen van Stuyven zit erop. De balans: tien keer top vijf en slechts één overwinning, weliswaar een Monument: Milaan-Sanremo. “Ik geef mijn seizoen een 8,5 op 10. Dat ik voor het eerst bij de vijf genomineerden voor de Flandrien-trofee hoor, bevestigt dat gevoel. Al denk ik niet dat de derde plaats in Tours de stemming nog veel zal veranderen. Voor zover ik het hoor in het peloton hebben de meeste renners al gestemd. Ik hoop dat ik de sympathie van mijn collega’s al had”, aldus Stuyven, die zijn rustperiode start met een citytrip in Parijs.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten