Indrukwekkende Eli Iserbyt soleert naar zege in eerste WB-cross in Waterloo

 

 ©  BELGA

Een ijzersterke Eli Iserbyt heeft de eerste van 16 Wereldbekermanches in het veldrijden naar zich toegetrokken. Al vroeg reed hij samen met zijn ploegmakker Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) de tegenstand op een hoopje, en in de zesde ronde ging Iserbyt (23) er tot aan de finish solo vandoor. Thibau Nys kwam in de tweede ronde al zwaar ten val, met een opgave tot gevolg.

Thomas Cami

LEES OOK. Wereldbeker begint in mineur voor Thibau Nys: 18-jarige veldrijder komt meteen zwaar ten val, vrees voor sleutelbeenbreuk

Na een modderige Parijs-Roubaix als voorgerecht kon de Wereldbeker veldrijden zondagavond echt beginnen in het Amerikaanse Waterloo. Landgenoot Eli Iserbyt - twee jaar geleden ook al triomfator in Waterloo - was één van de favorieten voor de dagzege, mede door het feit dat de ‘crossende wegrenners’ zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert niet aan de start stonden. Verder was het ook uitkijken naar wat onder andere ook Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Thibau Nys te bieden hadden. Voor die laatste werd het alvast een cross om snel te vergeten. Al in de tweede ronde kwam de zoon van Sven Nys zwaar ten val: de beloftevolle renner bleef lang liggen na een onzachte aanraking met de dranghekken en moest meteen een kruis maken over deze eerste manche. Er wordt gevreesd voor een sleutelbeenbreuk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Michael Vanthourenhout bleef aanvankelijk wel overeind en hij dicteerde de wet door zich in de tweede ronde los te weken van Quinten Hermans. Tot ook Vanthourenhout een schuivertje maakte, waardoor ploegmaat Eli Iserbyt - die in de eerste ronde al problemen had aan de ketting maar toch snel weer aansluiting vond - kon aansluiten. Het duo van Pauwels Sauzen-Bingoal nam meteen een stevige voorsprong op eerste achtervolger Lars van der Haar. Toon Aerts volgde op een halve minuut.

Solo naar de overwinning

Het duo reed onvermoeibaar verder en liet niemand dichterbij komen. Na vier rondes hadden de ploegmakkers 22 seconden voorsprong op Van der Haar, Kamp en Hermans. Die laatste reed een oerdegelijke cross, en zou zonder de regen en een eerdere valpartij - ja, ook hij ging tegen de vlakte - misschien ook wel voorin gezeten hebben.

Voorin ging het toch niet snel genoeg voor Iserbyt, die in de zesde ronde niet meer achterom keek naar zijn ploegmakker en zo enkele lengtes voorsprong nam. Vanthourenhout weerde zich kranig, maar moest toch al snel 10 seconden toegeven op zijn ploegmakker. Iserbyt zag zijn kansen schoon en liet zich niet meer inhalen, goed voor een knappe zege in de eerste WB-cross van het seizoen. Vanthourenhout finishte een halve minuut later als tweede, Hermans werd verdienstelijk derde. Toon Aerts moest tevreden zijn met een zesde plaats.

Eli Iserbyt: “Mocht niet panikeren na kettingproblemen”

“In de eerste ronde had ik meteen problemen aan de ketting, maar het was zake om niet te panikeren”, wist een nuchtere Iserbyt. “ Michael en ik reden een heel goede cross en we wisselden elkaar goed af. Dan voelden we Quinten dichterbij komen dus dreven we het tempo toch wat op.”

Heel wat renners kwamen vandaag ten val, zag ook Iserbyt. “Ik zag dat Toon, Quinten en Michael al snel ten val kwamen. Toen wist ik meteen dat het slippery zou worden”, aldus de Europese kampioen, die als één van de weinigen niet ten val kwam.

Michael Vanthourenhout: “Regen zorgde voor hectiek”

“Toen Quinten Hermans ten val was gekomen, nadat ik met hem voorop reed, wist ik snel dat het heel moeilijk zou worden om alleen te rijden”, aldus Vanthourenhout. “Ik kreeg daarop het gezelschap van Eli Iserbyt, maar die reed eigenlijk veel te snel voor mij. Ik denk zelfs dat Eli een ronde of drie op mij heeft moeten wachten om me nog mee te nemen. Op een gegeven moment was het bij mij helemaal op en moest ik hem toch laten gaan. Quinten Hermans was ook kort gekomen en het zou heel jammer geweest zijn mocht die ons nog stokken in de wielen gestoken hebben”, stelde Vanthourenhout.

De West-Vlaming kon zo wat inhouden en ietwat op adem komen na een lange inspanning. “Dat deed me deugd. Ik kon weer de goede lijnen vinden. Ik ben best tevreden met die tweede plaats. Je weet nooit hoe je hier kan presteren. De conditie was wel goed, maar ik vrees die jetlag toch altijd”, vervolgde Vanthourenhout.

De regen zorgde voor extra spektakel. “Ik dacht eerst dat die regen geen impact zou hebben op het parcours, maar dat bleek compleet anders te zijn. Elke bocht lag er plots helemaal anders bij. Het was veranderen naar andere banden met minder bandendruk en dat zorgde voor wel wat hectiek”, besloot Vanthourenhout.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws